keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

fuerteventuran kasveja


Kevätreissun Fuerteventura oli siis hyvin karu ja keväistä kukkaloistoa ei näkynyt, siis aika tavalla Madeiran vastakohta. Kasvi-intoilija piti kuitenkin silmänsä auki. Tähän piikkipuskaan ei voinut olla törmäämättä. Vaikutti olevan seudun yleisin kasvi. Launaea arborescens, pensasrisuvalvatti. Näitä oli joka paikassa kukkuloiden rinteillä. Kova ja piikkinen, paras pitää siitä jalkansa erossa.


Usein maata myöten suikersi myös näitä: Aizoon canariense eli tassupäivikki.


Kivien joukosta jokin pieni mehikasvin oloinen punertava kasvi. Tästä en oikein tiedä mikä se on, ehkä Mesembryanthemum nodiflorum, suppupäivänkukka?


Kuivissa jokiuomissa oli joskus edes hieman puita muistuttavia kasveja, kuten tämä suurilehtinen Calotropsis procera. Myrkyllinen! Näissä oli nuppuja ja netin perusteella kukat olisivat olleet pienet mutta sievät.

Ainoita kukkivia oli komea Asteriscus sericeus, silkkiasterikki. Fuerteventuran "omia kasveja".


Tyräkkipensaita (Euphorbia) näkyi aika paljon vaikka en oikeastaan erota niitä äkkiseltään villakoista (Kleinia), paitsi kukista. Kuvassa takimmainen.


Näitä keltaisia palluroita ihmettelin jo lentokenttäbussin ikkunasta. Näytti kuin maahan olisi heitetty läjä golfpalloja, mutta meni pitkään ennen kuin yhytin sellaisen maastossa. Tämä on vesimelonin sukulainen ja kurkkukasviksi se olikin helppo tunnistaa sekä kukista että raakileista: Kolokvintti Citrullus colocynthis.



Näin opastuskeskuksessa kuvan tästä kasvista ja sitäkin yritin pitää silmällä. Lopulta senkin bongasin mutta Lanzaroten puolelta. Zygophyllum fontanesii, kanarianmehikorva.

Koska en ole ennen käynyt Kanarian saarilla, oli kasvimaailma minulle aivan uusi ja jännittävä. Toivoin tietysti näkeväni nimenomaan endeemisiä lajeja eli saarelle tyypillisiä kasveja. Olihan hotellille istutettu monenlaista koristekasvia. Saattoi olla avuksi se, että oli ollut enemmän sadetta kuin 20 vuoteen. Kuulemma tähän aikaan vuodesta olisi pitänyt olla jo täysin kuivaa ja kuollutta, mutta sentään jotain vihersi. Siellä siis runsas sade on se että sataa kaksi kertaa kuukaudessa. Kukkuloilla näki että on siellä vettä valunut, kuvia puroumia oli monin paikoin. Räpsin kuvia kiinnostavan näköisistä kasveista ja olen yrittänyt netin avulla niitä tunnistaa, hyvänä apuna on ollut 

Se jäi vähän harmittamaan että en päässyt käymään bussisekoilun takia paikallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa olisi ollut älyttömästi mehikasveja

6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuo ensimmäinen kasvi näyttää hieman tutulta,sellaiselta jota täälläkin kasvaa kuumimpina kautena kun ei ole satanut kuukausiin. Luonto on kyllä ihmeellinen kun jotkut kasvit pärjäävätä hyvin ilman kasteluakin:Tuo kolokvintti kuulostaa mielenkiintoiselta.Googlasin ,ja sitä kasvaa täälläkin erämaa-alueella,mutten ole koskaan törmännyt siihen.Sitä on kuulemma käytetty lääkekasvina,etenkin vatsavaivoihin.

Saila kirjoitti...

Vau, kiinnostavia kasvibongauksia ja -tunnistuksia! Pensasrisuvalvatti on kerrankin niin osuva nimi kuin olla saattaa. Usein kasveilla ei nimittäin ole :-D Voi hitsin harmi, ettet päässyt kasvitieteelliseen, se olisi varmaan ollut sinun paikkasi kaktuksineen. Juuri näin jossain kaktuskuvioisen pyyhkeen ja heti tulit mieleen!

Melissa kirjoitti...

Näyttää mielenkiintoisilta nuo pallurat. Pitääpä googletella lisää.

Jokke kirjoitti...

Joo osa noista kasveista kasvaa ympäri kuivaa Pohjois-Afrikan ja Välimeren vyöhykettä, huomasin netistä. Valvatilla olisi tosiaan tunnistettavat valvatin keltaiset kukat. En tainnut yhtään kukkivaa nähdä. Aika monella kasvilla auttaisi tunnistuksessa, jos sattuisi kukkimaan. Oli hotelilla ja kaupungilla jonkin verran kaktuksia istuteltu, joten en ihan ilman niitäkään jäänyt ;) Siemeniäkin piti vähän kerätä...

Sartsa kirjoitti...

Karun näköistä seutua. Sentään muutama kukkivakin joukossa.

Jokke kirjoitti...

Autiomaameininkiä oli, eksoottista sekin on metsien asukkaalle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...