lauantai 21. lokakuuta 2017

osteri ja oluluEnnen kuin päästään Marokkoasioissa eteenpäin, on syytä kertoa mitä osterivinokkaan viljelylle kuuluu. No, huonoa.


Elokuun loppupäivinä parin kuukauden odottelun jälkeen alkoi tapahtua. Sieni pullahti pintaan. Otin jo innolla vastaan kaupungilla käteen tyrkätyn Marttojen sienireseptioppaan. Turhaan, kuten pian kävi ilmi.


Yritin pitää sienen kosteana kaikin tavoin: suihkuttelua, muovipussi päälle, vesiastia alle. Vein sen kellariinkin viileämpään. Alku oli lupaava.Mutta ei siitä sieniä tullut. Aina ne kuivuivat kokoon vaikka uutta yritystä oli. Luovutan, menköön kompostiin. Hukkareissu oli tämä osterivinokas.


Iloisempi huonekasviuutinen loppukevennykseksi! Pitkästä aikaa löysin kukkakaupasta Olulun (Brighamia insignis). Tuon yhden maailman harvinaisimmista kasveista. Näiden viljeltyjen kasvien myynnin avulla tuetaan niiden parin hassun havaijilaisen luonnonyksilön suojelua. Edellisen ostin näköjään kymmenen vuotta sitten. Suomeksi käytetään nimiä havaijinpalmu tai tulivuoripalmu, mutta palmujen kanssa tällä ennemmin mehikasvin tapaisella ei ole mitään tekoa. Oi, olisipa minulla tarpeeksi etelänmatkoilta tuotua laavasoraa kasvualustaksi, mutta ei ole. Täytyy kokeilla jos lisävalo talvella auttaisi kasvin selviytymistä kotioloissa. Tämä oli ostettava ruman valkoisen suojaruukun kanssa. Maalasin siihen vähän pilkkuja. Ja lehdet tietysti alkoivat kellastua heti kun sen toi kaupasta kotiin...

5 kommenttia:

Vaateviidakon Pirjo kirjoitti...

En ole eneen kuulutkaan, että tuollainen sienien kasvattaminen olisi edes mahdollista, mielenkiintoista. Uusi huonekasvisikin on minulle ennestään tuntematon, toivottavasti se selviää pimeistä kuukausista.

Jokke kirjoitti...

Olen nähnyt joskus herkkusieniä myynnissä. Ehkä ne kasvaisivat helpommin...

Jael kirjoitti...

Voihan harmi ettei osterivinokkaasta tullut mitään, se on todella hyvä sieni.

Els kirjoitti...

Wow Jokke, mushrooms growing like aliens .... :-D

Jokke kirjoitti...

Saahan niitä kaupastakin valmiina :)

oh yes, they look a bit strange. A fun project, when you don't know what is going to happen next.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...