sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Jokke testaa: silkkiväriä villalle


Testasin miten silkkiväri ottaa villaan, pitäisihän sen eläinkuituja kun ovat. Laiskuuttani en jaksanut tilata netistä "oikeita" villavärejä ja askartelukaupoissa niitä ei yleensä myydä.


Ja niin ihania lankoja kun lankakaupoissa on, niin kyllä niissä se hinta kirpaisee. Jyväskylän tuliaisena kuitenkin Lankakuppa Titityystä yksi Hedgehog fibres vyyhti. Ihanuus! Toisaalta: kirjavien lankojen värjäys on ihan helppoa itsekin. Jos vaan sopivia pigmenttejä löytyy. Minulla on ennestään keltaista ja sinistä, joilla saan "vain" erilaisia vihreitä. Pieniin eriin ei viitsisi ostaa lisää loputtoman riittoisia värijauheita. Muistelin silkkimaalauskurssilta, että nuokin purnukat ovat yllättävän riittoisia, vaikka onkin jo "lantrattua".


Testi kaikessa lyhykäisyydessään: Kerä luonnonvalkoista seikaveikkaa marketista, vyyhdille, liotus etikkavedessä, kattilan pohjalle pieneen vesitilkkaan, kaadellaan ja ripotellaan päälle erivahvuisia väriliemiä epätasaisesti, hidas kuumennus, lämmitellään puoli tuntia, kunnes vesi kirkasta ja kaikki väri on tarttunut lankaan (varo ettei pala pohjaan, koska vettä vähän!). Jäähdytys ja huuhtelu.

Ensimmäisessä satsissa oli turkoosi ja lisänä smaragdinvihreä ja keltainen. Koska "keitinvesi" oli aivan puhdasta eikä huuhtoessakaan väriä juuri irronnut, tämä värjäysmenetelmä näyttäisi sopivan myös tuolle silkkivärille. Voisi kokeilla myös höyrykiinnitystä.


Toinen aivan uunituore satsi: Turkoosi, sininen ja pari täplää keltaista. Hyvin sain nyt vaaleampaa, kuin pelkästään tuolla hyvin tumman sinisellä pigmentillä. Vertaus: https://jokkemaa.blogspot.com/2013/01/jokke-testaa-kolme-varjaysta.html

Tässä lähti huuhtelussa enemmän väriä, ehkä kuumennus jäi vähän hätäisesksi.


Voisi tätä värilaatua harkita. Vaikka värjäsin koko 150 grammaa lankaa ja vielä vähän vaalean vihreää nalle-jämää päälle, niin purkista kului alle puolet. Noissa on runsaasti sävyjä valmiina ja voi näköjään sekoitella muihin. Toinen vaihtoehto olisi Ashford happovärit, joita tuossa smaragdi olikin.


Pääasia että saa mieleistä lankaa eikä rahaa menisi ihan älyttömästi. Tähän testiin meni noin kolmannes kalliin merinovyyhdin hinnasta.

***
Jaahas, se taas päivät pimenee ja kuvatessa tulee harvoin teräviä kuvia.


4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Hahhah, tuo viimeinen kuva :-D
Tulipa ihana värjäystulos! En ole ajatellutkaan, että silkkiväreillä voisi värjätä. Kun kokeilit just lempiväreillä, niin tämä näyttää nyt niin houkuttelevalta, että täytyy kokeilla!

Els kirjoitti...

Oh YES it sure is worth it : doing your own dyeing (when you see the prices of the hand dyed yarn some people are asking !!!)
You did very well
(ha, also love the turquoise and green of your jacket ;-) !)

Jokke kirjoitti...

Värisävyjä ainakin riittää! Pesua ei ole vielä kokeiltu, joten lopullinen pysyvyys on vielä arvoitus.

Yes, it is nice to buy beautiful yarns but sometimes it is also good to save some money.

saara kirjoitti...

Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...