keskiviikko 16. joulukuuta 2015

pilkullisia kissojaDe Wildt Shingwedzi wildlife ranch


GEPARDEJA!

Lyhyesti selostettuna: olin säästänyt rahaa päästäkseni jollekin erikoiselle 50-vuotismatkalle ja matkaksi valikoitui vapaaehtoistyö etelä-afrikkalaisella villieläinfarmilla, joka omalta osaltaan yrittää estää gepardia kuolemasta sukupuuttoon. Matka, jolla on tilaisuus tavata gepardeja! Gepardi on minusta maailman kaunein olento. Tuskin maltoin odottaa.

Zulu

GEPARDI! Anteeksi mutta ne vaan aiheuttavat hysteeristä sydämenläpätystä. IHANIA!


Farmilla on kesyhköjä gepardeja, jotka osallistuvat lajinsa suojeluun olemalla ihmisten lääpittävinä (hyvin valvotusti) ja muun muassa juoksunäytöksillä. Nämä ovat ihmisten kasvattamia pennusta asti. Eli ihmisten valistustyötä tehdään, jotta gepardeja ei ammuttaisi.

LaraJuoksunäytöksessä GEPARDI kiitää vieheen perässä yli 100 km tunnissa ja ihmiset yrittävät saada sen kuvaan. Juoksijat ovat erityisesti tähän koulutettuja. Hauskuutta aiheutti nuori Forest, joka vasta opetetteli ja saattoi tehdä omia temppujaan. Vanhat konkarit vetivät radan yhdessä hujauksessa läpi.Vapaaehtoisten työntekijöiden toimenkuvaan kuului lähinnä gepardien ruokkimista ja ruokien valmistusta (lihaa pitää pystyä pilkkomaan, ne eivät syö orvokkeja). Nämä veljekset ovat opastuskierrokselta ja niitä ruokkivat vain työntekijät. Oikealla komea king cheetah eli kuningasgepardi, joka on harvinainen värimuunnos. Nämä eivät ole kesyjä. Joten näpit irti näistä.Farmilla on villejä gepardeja, jotka lisääntyvät siellä hyvin. Nämä ruokittiin nopeasti ja hyvin varovasti luukun kautta. Niitä on parhaassa tapauksessa tarkoitus vapauttaa luontoon, mutta paikkoja on hyvin vaikea löytää. Täällä on tutkittu gepardeja jo 70-luvulta lähtien ja on pitkä kokemus kasvatus- ja suojelutyössä. Kesyt "lähettiläät" ruokittiin lähietäisyydeltä menemällä häkkiin ja käskemällä GEPARDI istumaan, jonka jälkeen ruokakuppi annettiin. Sitten gepardia sai vähän silittää. IIIK! Tätä työtä ei saanut kuvata, mutta ruokkimista näkyy volunteerijärjestön mainosvideoissa (linkit jutun lopussa).

Farmilla tehtiin myös muita ylläpitohommia, mutta kyllähän sinne varmaan kaikki näiden eläinten takia tulevat.

Thor

Jo viisitoistavuotias juoksija-ammattilainen kehrää tyytyväisenä.


Ja maailman onnellisin ihminen, GEPARDIEN suuri ihailija kehrää hänkin. Mikä onni ja autuus, kun sai tosiaan tavata näitä kauniita eläimiä. Voi jospa edes ihan vähän olisi auttanut suojelussa. Vapaaehtoistyöntekijä maksaa saadaksen työskennellä ranchilla, hintaan kuuluu majoitus ja ruuat.

Nämä olivat tärkeimmät tiedot matkasta, lisää kuvia muustakin kuin gepardeista löytyy. Afrikassa kun oltiin, kaikenlaista elukkaa piisasi. Ehkäpä lisää juttua blogiin joulunpyhien ratoksi?

***
Ranchille voi hakea töihin suoraankin, mutta minä menin volunteerijärjestön kautta.
Lisätietoja nettisivuilta:

De Wildt Shingwedzi Cheetah and Wildlife Ranch

Volunteer Southern Africa

6 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Wow mikä reissu!!! Ja onnittelut synttärisi johdosta! Varmasti paras lahja, jota saatoit toivoa :D

Jokke kirjoitti...

Kiitos! Kyllä tähän ikään mennessä jo osaa itse pyytää/järjestää mieluisat lahjat ;)

Hieno tar kirjoitti...

Tankeroita! Onnea onnistuneesta synttärilahjastasi.

Jokke kirjoitti...

Eläimellinen loma on paras loma :)

Ilona Winebridge kirjoitti...

upea reissu ja tärkeää työtä!
mielenkiinnolla jään odottamaan uutta postaustasi.

Jokke kirjoitti...

Kiitos Ilona, minusta ei ole rannalla makoilemaan, pitkästyn.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...