keskiviikko 21. joulukuuta 2016

pannukakkukasveja


Kävin taannoin Jyväskylässä ja silloin on poikettava Viherlandiassa. Olivat näköjään pienentäneet aika tavalla sitten viime näkemän, mutta "harvoin tarjolla -hylly" oli yhä houkutteleva. En kuitenkaan voinut niitä erikoiskasveja ostaa, koska olin jo ehtinyt valita yhden kauan etsityn. Ja jotain rajaa on noudatettava kasvihankinnoissa.

Aika harvoin näkee myynnissä kilpipiileaa (Pilea peperomioides). Minulla oli sellainen vuosia sitten, pistokkaana saatu, mutta se kuoli ja olen kaivannut uutta. On niin hauskan näköinen pyörylälehti. Muistaakseni pistokkaan antaja kutsui kasvia lempinimellä "onnen omena" tai sinnepäin, en enää muista varmasti. Tämä kuuluu niihin kasveihin, joita ei näe niinkään myynnissä vaan ne leviävät ihmiseltä toiselle pistokkaina. Plantagen mainostaa kilpipiileaa vuoden 2016 trendikasvina ja on sielläkin sattunut silmään, mutta ei vielä ostoskoriin. Hollanniksi kilpipiilea on näköjään "pannukakkukasvi" pannenkoekplant. Suomeksi on kai sanottava ennemmin "lettukasvi", koska meillä pannukakku on nelikulmainen ja tehdään uunissa.

kilpipiilea
Muistelen, että ränsistyi aika nopeasti ja piti uusia sivuversoista, joita pukkaakin ahkerasti.


Toinen kasvi oli ihan heräteostos. Ajankohta oli Etelä-Afrikan matkan vuosipäivä, joten puoli-ilmainen tarjoushyllyn kapinitulehti (Kalanchoe tetraphylla/thyrsiflora?) sai herkistymään. Sieltähän tuo on kotoisin. Kasviraasut olivat suojaruukussa ja kasvualusta oli mädätetty liikakastelulla rikinkatkuiseksi suoksi. Pelkäsin että mätä voi olla jo tuhonnut kasvin, mutta ilmeisesti vain juuret olivat kärsineet. Kuivattelin kasvia irrallaan pari viikkoa ja katselin pysyykö varsi napakkana. Hyvältä vaikutti ja istutin sen melkein pelkkään lekasoraan mahdollisimman ilmavasti. Itulehdet ovat mehikasveja ja muistan hyvin miten rutikuivalla kalliolla näin tälläisen kasvin silloin kotiseudullaan Etelä-Afrikassa. Toistaiseksi kasvi pirteä, joten toivoa selviytymisestä on. Vettä sille ei varmaan pariin seuraavaan kuukauteen parane antaa.


Ja kas, mitä asiasta googlasin, niinpäs tämänkin kasvin yksi nimi englanniksi on "pannukakkukasvi", pancake plant, flapjack plant tai paddle plant.


 Juhlan kunniaksi ruukku sai tupsukoristeet. Noin, joulukapinitulehti on rakennettu :) Joko huomaa mitkä ovat tämän vuoden joulun suosikkivärit?

Talvipäivänseisaus tänään, kevättä kohti ollaan siis menossa, jee!

***

Tuolla kuva Afrikan kasvista. En ole mitenkään varma onko sama kasvilaji, mutta ainakin hyvin samantapainen:
http://jokkemaa.blogspot.fi/2016/02/valopilkku-20166.html

2 kommenttia:

Stiina kirjoitti...

Kas mutta mullahan on samanmoinen itulehti! Luulin sitä joksikin aloe-sukulaiseksi, kun sattui sillon olemaan samassa kohdassa kuin muita aaloe-kasveja. Kiva kuulla sille oikea nimi.

Jokke kirjoitti...

Myyvät tosiaan kaupoissa kaikkia mehikasveja usein samassa satsissa ja ne on helppo sekoittaa toisiinsa. Etenkin kaktukset ja tyräkit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...