lauantai 20. joulukuuta 2014

tee itse: joulupuu x 2Pidän kovasti niistä pienistä "pulloharjapuista" (bottle brush tree) ja aikomuksena oli ostaa niitä lisää jouluksi, mutta ei se ollutkaan kovin helppoa. Ei se mitään, vaihtoehto A on kuitenkin itse tekeminen. Ohjeen löytäminen ei sekään ollut ihan helppoa, yleensä netissä käsiteltiin vain värin poistamista valmiista puusta. Ohje kuitenkin lopulta löytyi ja tässä siitä lyhyt kertaus:


1. Tarvitaan jotain kasvikuitua, esim. purettua karkeaa sisalnarua. Kokeilin myös pehmeää juuttia, valmiiksi värjättyä pellavarohdinta ja pellavalankaa. Toki mikä tahansa lanka, kuitu tai vastaava materiaali on käytettävissä.


2. Kuidut leikataan pätkitksi. Tämä saa olla reilusti pidempi kuin kuin kuusen aiottu leveys, koska pitää olla trimmausvaraa.


3. Leikataan reilu pätkä rautalankaa, joka taivutetaan kahtia. Taitoksen väliin levitetään vähän liimaa ja kuidut asetellaan mahdollisimman tasaisesti taitoksen väliin. Annetaan liiman kuivahtaa. (Huom. rautalanka näyttää kuvassa jo mutkaiselta, mutta minulla on menossa aivan kerän loppu.)


4. Otetaan pihdeillä kiinni molemmista päistä tai kiinnitetään toinen pää tukevasti johonkin, ja kierretään rautalanka kierteelle. Kuidut alkavat sojottaa joka suuntaan.


5. Trimmataan röhnälettä kuusen muotoon. Tai mikä estää muotoilemasta vaikka minkä, kyllähän pensaita leikataan vaikka kuinka taiteellisiin muotoihin.


6. Siinäpä niitä omatekoisia pulloharjapuita on! Valmiinkin puun voi värjätä, mutta minusta kävi helpommin kun kuitu oli valmiiksi värjättyä, paitsi ehkä jos haluaa liuku- tai dippivärjätyn puun.


7. Lyhennetään rautalanka ja kiinitetään jokin jalusta, esimerkiksi pieni puunpala.

***

Näitä puita tehdessä tuli mieleen että onhan toisaalta olemassa villapompulat! Niistä varmaan tekee kuusen varsin helposti!


Tein kolme eri kokoista pompulaa. Se kävi näppärästi kun on se tupsulaitesarja, jossa on valmiiksi eri kokoja.


Työnsin tupsut grillitikkuun kokojärjestyksessä.


Puun pystytyksen järjestin valamalla kipsiä tyhjään tuikkukippoon, mutta jokin muu massa varmaan kävisi, vaikka muovailuvaha. Työnsin tikun peitoksi rungoksi pätkän paperipilliä, koska tikku olisi ehkä näyttänyt liian ohuelta puun kokoon verrattuna.


Näistä villatupsupuista tuli oikein kivat. En edes trimmannut palloja mitenkään. Minusta saa olla vähän epäsäännöllisyyttä. Pompompuu!


lisää vinkkejä netistä hakusanoilla bottle brush christmas tree tutorial, mutta ne keskittyvät lähinnä valmiiden puiden värjäykseen. Muutama vastaava teko-ohjekin löytyy ja niistä minäkin mallia katsoin. Aika ihania asetelmia niistä puista on sitten rakenneltu! Tämä saattaakin olla tuttu juttu nukkekotirakentajille, mutta minulle oli uusi asia. Ja voisihan sitä tehdä ihan oikean pulloharjankin, nyt kun on puilla harjoitellut ;)


13 kommenttia:

Madam B.C. kirjoitti...

Ei vitsit, tulipa varsinki tuosta ekasta tosi hauska!! :)

Jokke kirjoitti...

Eihän niistä yhtä tasaisia tule kun tehdastekoista, mutta ainakin voi tehdä ihan sen kokoisia ja värisiä kuin itse haluaa. Minä aloitin ihan pienillä, harjoituksen vuoksi.

sirkkis kirjoitti...

Ihanat kuuset.

Jokke kirjoitti...

Kiitos Sirkkis!

Laura kirjoitti...

Tosi hauskoja! :)

Hieno tar kirjoitti...

Mahtavat pikkuiset joulukuuset! Tuli ihan iloinen mieli näitä ihmetellessä :DD

ViMMa kirjoitti...

No nyt kun näin suloiset, pörröiset pulloharjakuusesi, alkoi päässäni laukkoa ideoita omista versioista. Onneksi aika loppuu, ei ehdi enää :)

Jokke kirjoitti...

Mutta voihan niitä tehdä muutenkin kuin vain jouluksi!

ViMMa kirjoitti...

Niin voikin, siksi annan idean hautua ja jalostua, kunnes sitten... :)

sartsa kirjoitti...

Söpöjä pikkupuita hienosti ideoituina.

Jokke kirjoitti...

Niihin tuli sellainen himo, että mistäs kaikesta materiaalista voisikaan tehdä.

Meeri kirjoitti...

Aivan supersöpöjä!! :)

Oon katsellut blogiasi säännöllisen epäsäännöllisesti jo parin vuoden ajan, voi ihana tätä luovuutesi määrää! Blogista tulee joka kerta hyvä mieli! Mukavaa alkanutta vuotta!

Jokke kirjoitti...

Kiitos Meeri, hyvää jatkoa myös sinulle.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...