lauantai 3. helmikuuta 2018

vehkaviidakosta: tillandsiat


Vehkaviidakosta löytyy yllättäen jotain trendikästä. Tillandsia eli niin kuin nykyään pitää sanoa "ilmakasvi" on noussut ihmeelliseen suosioon. Ja onhan se ihan hauska kasvi, mutta minua kyllä suuresti ihmetyttää sisustuslehtien "hoito-ohjeet", joissa niitä sijoitellaan lojumaan johon pimeisiin nurkkiin makuuhuoneen yöpöydille. No, koskee se muitakin kasveja. Hei, siis kasvit tarvitsevat valoa!


Minun nykyiset tillandsiani ovat peräisin vuodelta 2014, jolloin olen niistä viimeksi kirjoittanut. Ihme ja kumma ne ovat pysyneet hengissä jo monta vuotta. Täytyy sanoa että himottaisi ostella niitä lisää, nyt kun niitä saa ja runsas tarjonta on ehkä laskenut hintojakin. Mutta yleensä tarjolla on vain noita samoja.



Yksi on jopa lisääntynyt poikasella!


Yleensä ne majailevat viidakkoikkunalla vanhan rahapuun rungolla, johon nostelen ne kastelun jälkeen. Länsi-ikkuna on valoisa ja muut kasvit varjostavat niitä suoralta paahteelta. En osaa antaa itsekään mitään kaikenkattavia hoito-ohjeita. Kasvien kanssa kaikki riippuu niin kaikesta: valosta ja ilmankosteudesta lähinnä. Minulla tillandsia on kuollut kuivettumalla, joten ongelmana on kaiketi ollut liian vähäinen ilmankosteus. Periaatteessa olen noudattanut sitä perinteistä upotuskastelu kerran viikossa. Viidakkoa tulee tietysti muutenkin suihkuteltua. Minä olen ehkä sellaisen luonnollisemman kasvien sijoittelun kannalla, että vaikka tillandsian voisi vaikka kiinnittää magneetilla jääkaapin oveen, niin se ei ehkä ole sille paras paikka.


Löysin arkistoista muutaman kuvan kymmenen vuoden takaa, jolloin olen niitä myös kokeillut. Silloin muistaakseni tulos ei ollut kehuttava. Se harmitti, että naavatillandsia kuivettui nopeasti. Kokeilin pullopuutarhaakin mutta kuolema kohtasi senkin lopulta. Nyt tämän innostuksen aikaan saisi lisätietoa hoidosta, kun on oikein kirjojakin kirjoitettu. Katsotaan jos sattuisi vastaan jotain kiinnostavia uutuuksia.



ps. hauska katsella vanhoja kuvia omista kasveista. Että tuollainenkin minulla on ollut tai ompa tuo kasvanut. Vaikka toisaalta kasvien kuvaaminen tuntuu vähän hölmöltä, mutta ei kai se sen kummenpaa dokumentointia ole kuin käsitöiden kuvaus.

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ihana (anti)trendipostaus. Magneetilla jääkaapin oveen, he he! Hauskoja ideoita, mutta meillä taitaa suurin haaste olla justiin tuo riittävän valon tarjoaminen. Ystävilläni on kylppärissä kasvi kasvivalon alla, olen alkanut harkita samaa, vaikka yleensä tykkään kasvattaa kaiken "luomuna" ilman erikoisjärjestelyjä, ihan ikkunoilla vaan.
Voi tuo tillandsiavauva on uskomattoman söpö (toisin kuin ihmisvauvat :-D ) ja naavatillandsia taitaa olla sama, jota kasvaa Kasvitieteellisen palmuhuoneessa aivan upeina ryöppyinä.
Voisipa hankkia sellaisen palmuhuoneen kodiksi! Laittaisi riippumaton kaakaopuun ja palmun väliin.
Blogi on muuten niin hieno arkisto. Mietin juuri tänään, että pitäisi taas varmuuskopioida se. Olisi niin sääli, jos kaikki tämä tieto katoaisi!

ViMMa kirjoitti...

Noitako ne strömsössä ripusteli ikkunalle rautalangalla. Paljon kivemman näköisiä ne on tuollee luonnollisemmin, niin kuin sie olet laittanu. Silmällekkin enempi kiehtovaa katseltavaa, ihmetellä montako kasvia tuossa oikein on. :)

Sartsa kirjoitti...

Mielenkiintoisia ja jännittäviä pikku yksityiskohtia kokonaisuudessa.

Jokke kirjoitti...

Ah, palmuhuone! Se olisi ihmiselle sopiva ympäristö :) Ja toisaalta, ihmisasunto ei ole kovin hyvä ympäristö kasville. Kuumaa ja pimeää ja kuivaa. Valojen avulla saisi tietysti kasveja muuallekin kuin ikkunalle, jos vaan viitsii sähköä poltaa.

Kyllä huomasi selvästi tänäänkin kun tuli pakkasesta sisään, että ilmankosteus on vehkaviidakossa vielä aika mukava ja on helpompi hengittää. Kasvit tekevät hyvää.

Juu, oli Strömsöössäkin. Siinä ne sentään olivat ikkunalla. Minulla nuo kasvit ovat aika monessa kerroksessa ja sekamelskassa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...