keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

vanhat uunit


Tapahtumapaikka Yli-ii, Kierikki, kivikaudenkylä. Sää vaihteleva.Seminaariesitelmien jälkeen on työnäytösten aika.


Olettekos nähneet ennen tälläistä raudansulatusuunia? En minäkään, eikä kovin moni muukaan tuhanteen vuoteen. Laakakivistä ladottu pieni laatikkouuni.


Monen tunnin kuumennuksen jälkeen järvimalmista oli tekeytynyt jotain. Oulun yliopiston arkeologit asialla. Sehän näyttäisi toimivan!Itävallan ihmeitä. Erilaisia pronssikautisia puuntyöstökalujen kopioita kokeiltavana. Varttamistärppejä kokemuksen syvällä rintaäänellä. Ja hyvähän niillä olikin pölliä veistellä.


Tässä saksalainen koe tehdä koivutervaa tuohesta. Tämäkin toimi hyvin. Tuohikasan päälle kupoli hiekkaisesta savesta ja tuli päälle heti tuoreeltaan. Ja niin se vain terva valui sieltä ulos tötteröä myöten, oho. Ei mitään astiaa niin kuin usein käytetään. Suomalanen tuohi sai kiitosta hyvästä laadusta.


Ja niin kului taas mielenkiintoiset hetket Kierikissä sukkelaan. Tässä vain osa kaikesta jännästä. Paljon savunhajuisia tuttuja, hyvää ruokaa ja mielenkiintoista ohjelmaa. Kylmä.

Järjestäjä:

7 kommenttia:

ViMMa kirjoitti...

Wau! Olen kateellinen :)
Oon aina halunnu käydä tuolla, mutta on jotenkin niin välillä, ei malta mutkaa tehdä. Täältä kun on Ouluun 350 km ja yleensä ajetaan vähintään 800 km, kun etelämmäs lähdetään. Täytyy joskus varata reissuun yksi päivä ja yö lisää, ihan tuota varten. Mutta mitä kauemmin asun napapiirin yläpuolella, sitä paremmin huomaan viihtyväni ja sitä harvemmin haluan lähteä alemmas.

Hieno tar kirjoitti...

Mielenkiintoista! Olispa kiva joskus käydä.

Jokke kirjoitti...

Kierikki on tosiaan ihan hieno paikka, mutta se ei taida olla oikein koskaan matkan varrella. Kierikissä on hotelli, että yöpyminen onnistuu ja Ouluhan on sitten melko vieressä.

Anonyymi kirjoitti...

Haa! Me kaytiin Kierikissa sen ihka ensimmaisena kesana, jolloin paikka ei ollut viela ihan viimeistelty. Selvasti on saatu enemman aikaan, ja mielenkiintoista. Pitanee yrittaa kayda seuraavan kerran kun ollaan Suomessa. Kiitos kivasta reportaasista! -Eppu

Jokke kirjoitti...

Kierikki on muuttunut vuosien mittaan. Rakennuksia on muutettu ja tehty uusia. Jos haluaa eniten irti vierailusta, kannattaa tähdätä jonkin erityistapahtuman aikaan.

Pikkusisko kirjoitti...

Kiva, että postasit Kierikistä. Se on lempipaikkojani!

Jokke kirjoitti...

Eipä kestä Pikkusisko :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...