tiistai 22. maaliskuuta 2016

elävä käsityöperintö


Puhetta käsitöistä tiedossa, tällä kertaa ehkä hieman korkealentoisemmalla tasolla

Aineeton kulttuuriperintö - Elävä käsityöperintö


Seminaari 13.4.2016 klo 10.00–16.15


Aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskeva Unescon yleissopimus


Ensimmäisenä on perustettu käsityörinki, joka vie Unescon sopimuksen toimeenpanoa eteenpäin omalla toimialallaan.
Jaaha, eipä sitä yleensä tulekaan ajatelleeksi kuinka kuinka tämmöinen tavallinen käsityönäpertäjä on osa maailman kulttuuriperintöä. Kun sitä vaan tykkää käsitöistä.

Lainaus Elävän aineettoman kulttuuriperinnön loppuraportista, sivu 56:
"Unescon sopimuksen suomennoksessa sana safeguarding on käännetty nimenomaan sanaksi ”suojella”. Suomen kielessä käsitteet suojeleminen ja suojelu saavat helposti lähtökohtaisesti vastakkaisen leiman, mitä sopimus haluaa korostaa. Sanasta tulee vastaajien mielestä mieleen konkreettisesti kulttuuriperinnön jäädyttäminen ja tallentaminen johonkin tiettyyn hetkeen. Näin ei kuitenkaan ole sisäänkirjoitettu safeguarding- sanaan. Sen sijaan Unesco haluaa korostaa aineettoman kulttuuriperinnön jatkuvaa kehitystä, uudelleen tulkintaa ja aineettoman kulttuuriperinnön välittämisen (transmission) prosessia. Tällöin suojeleminen ymmärretään ennen kaikkea niiden aineellisten ja aineettomien olosuhteiden tukemisena ja vahvistamisena, jotka mahdollistavat kulttuuriperinnön jatkuvan kehityksen, uudelleen tulkinnan ja välittämisen tuleville sukupolville."


Lasketaankohan tuohon käsityöblogin pitäminen? Halusin laittaa esiin juuri tuon lainauksen, koska itse karsastan suuresti kaikkea jähmeää näin täytyy tehdä, koska näin on ennenkin tehty -mentaliteettia käsitöissä, mutta onneksi sellainen taitaa jo olla kadonutta kulttuuriperintöä ;) Ja sitten toisaalta on hienoa että on kärsivällisiä ihmisiä, jotka nostavat esiin vanhoja katoamassa olevia tai jo unohtuneita käsityötaitoja.

***
Hamahelmijuttuja olen keräillyt kierrätyskeskuksen ilmaislaareista. Kun niitä on tarpeeksi, teen niistä jotain, en tiedä vielä mitä.

5 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Voi kun nuo saisi nettiluentona...

Nelli L kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Aikamoista...

Els kirjoitti...

Ha : keep playing please !!!

ViMMa kirjoitti...

Kunnioitan perinteitä tavallani, pohjaten maalaisjärkeen. Tekemällä itepäisesti kaiken mahdollisen omin käsin ja omin päin, hyödyntäen sitä mitä nurkista löytyy. Aika suomalaista olettaisin... :)

Jokke kirjoitti...

Jos se viranomaisista riippuu, vanhat taidot pysyvät kunniassa, ilmeisesti ;) Ja käsityöläisistä...

Sure thing, Els :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...