lauantai 30. heinäkuuta 2016

kassi pellavapyyhkeistä


Säilytys- ja kuljetusväline "muinaistekstiileille".

Euran muinaismarkkinoiden jälkimainingeissa sain ommeltua yhden vuosia roikkuneen käsityön. Yritin laimeasti myydä markkinoilla pois muutamia pellavapyyhkeitä, joita olen kierrätyskeskuksesta haalinut. Mutta kaikki vaan totesivat että kiitos on jo riittävästi. Ei ilmeisesti mennyt ihan perille mitä niillä tarkoitin. En ollenkaan pyyhkeitä sinänsä vaan käsityömateriaalia.



Koska pyyhkeet tulivat vielä takaisin enkä viitsinyt enää viedä niitä kellariin, ompelin niistä kassin. Malli sinisestä ikeakassista, jota aina saa muinaispiireissä piilotella. Siinä on tietysti hyvä kantaa tavaraa paikalle mutta sitten se pitää jemmata näkymättömiin. Eli tälläinen kassi oli jo pitkään pitkään pitänyt tehdä. Yhdestä pyyhkeestä tuli pohja, kahdesta sivut ja yhdestä kantohihnat. Hihnoja varten leikkasin pyyhkeen neljään osaan mutta muuten pyyhkeet ovat lähes sellaisenaan. Pohjaa piti pikkuisen lyhentää, että reunat ylsivät päistä yhteen.


Pyyhkeet olivat minusta oikein kauniisti kudottu.



Ompelu oli helppoa, koska kappaleissa oli purkaantumattomat kudotut reunat. Ompelin käsin pellavalangalla. Siellä ne ovat vielä pyyhkeiden lenkitkin paikallaan sisäpuolella.


Hihnat kiertävät kassin ympäri. Niin pohja on varmaankin tukevampi.


Mitäpä kassissa sitten kuljetellaan? En muista olenko koskaan esitellyt näitä "muinaisvällyjä", joten laitetaan niistäkin muutama kuva.


Pellavainen peitto.

Inspiraatio peittoon ovat norjalaiset koristeelliset painetut lammasturkkivällyt, mutta tämä on sellainen köyhän miehen versio. En raaskinut ostaa suurta määrää taljoja, reunukseen riitti yksi.


Toinen puoli on luonnonväristä ja vihreää tilkkua, toinen on koristeltu "viikinkityylisin" painokuvioin ja pronssispiraalein.



Reunoissa on rukeaa lampaantaljaa ja kulmissa kasvivärjätysta villalangasta koristehapsut.



Tein sitten myös mustasta ja valkoisesta lampaantalajasta makuualustan. Siinäkin on hieman painokuvoita lihapuolella.


Nämä ovat jo vuosia vanhat käsityöt. Mitään varsinaista esihistoriallista esikuvaa niillä ei ole, joten sanaa muinaistekniikka voi käyttää tässä vain lainausmerkeissä. Kunhan on käytetty "vanhoja luonnonmateriaaleja" ja ommeltu kaikki käsin.


Nämä liittyvät tekeillä olevan laavun sisustukseen.

Olipa vaikea saada kuvauspaikan karike irti lampaanvilloista!


Ohjeet lampaanahkatöihin ja idean peittoon olen saanut kirjasta Tilkku- ja nahkatyöt, Grete Gulliksen Moe (harmaa tuolinpäällys ja koristeltu turkispeite, sivut 44-47)

4 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Kyllä mulle olis pellavat aina kelvanneet, vaikka niitä kaapissa onkin :D - noo, sait mainion kassin itsellesi! Ja aikas huikea makuualusta!

Jokke kirjoitti...

Ai jai, niitä tosiaan minullakin on aika läjä vielä siellä kellarissa ja pitkä lista tekemättömiä juttuja. Lampaankarva on minusta aika ihana materiaali myös. Joku liivi olisi kiva tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno peitto, pidin erityisesti painokuvista. Millaisilla pistoilla ompelit makuualustan palat yhteen? -Sade

Jokke kirjoitti...

Kirjassa neuvottiin ompelemaan ns. turkisompelupistolla. Ihan vaan siinä on oikeat (karva) puolet vastakkain ja reunan yli omellaan (yliluottelu?). En tenhyt hienoja suojakaitaleita saumoille.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...