lauantai 9. heinäkuuta 2016

väriä kävyistä


Juhannuslomalla ehti keittää yhden väripadan. Koska värjättävänä oli pellavaa, niin jotenkin päädyin kuusenkäpyihin. Pellava tarvitsee puretukseen tanniinia, joten jokin puumateriaali tuntui sopivalta. Ja kun asuu samalla tontilla ison kuusen kanssa, käpyjä riittää.


Värjättävänä oli iso kierrätyskeskuksen ilmaistorilta talletettu paksu pellavainen pöytäliina, 140x280 cm. Sen väri on vaalean violetti, mutta se ei minusta oikein sovi muinaisjuttuihin, joita varten kankaan olen säilyttänyt. Se olikin ehtinyt hautautua kellarissa aivan alimmaiseksi.


Pilkotut kävyt (kaksi sankollista) likosivat yön yli ja vesi oli jo rusehtunut. Sitten keitettiin käpyjä kolme tuntia. Lisäsin tanniinia tuomaan pari kourallista vanhoja teepusseja. Sitten keittelin vielä kankaan liemessä ja siitä tuli punaruskea. Keitoksessa oli voimakas, hyvä tuoksu, kuin kuusenkerkkäsiirappia!Kävyn ruskea? Tiilen ruskea?


Kangas sai jäähtyä rauhassa padassaan ja seuraavana aamuna polkaisin joen rantaan sitä huuhtomaan. Siellä olikin ihanan rauhallinen tunnelma.
Eipä ollut kallis projekti. Kangas ilmainen, väriaine ilmainen, jokivesi ilmainen. Jos tämä olisi ollut yhtään ekologisempaa, se olisi keijujen kuunsätestä kutomaa ;)


Nyt kankaan voi ottaa muinaiskäyttöön. Olen jo pitkään kadehtinut muinaismarkkinoilla ihmisten telttoja ja katoksia. Tästä isosta kankaasta voisi saada vähällä vaivalla jotain aikaan. Ensimmäinen konseptiversio pikku laavusta täytyi jo kokeilla. Jotain kevyttä ja helposti koottavaa. Kesälomalla voisi saada puuosat veistettyä. Projekti etenee lopultakin.


7 kommenttia:

Nelli L kirjoitti...

Tämähän oli mielenkiintoista. En ole kävyillä kyllä koskaan tehnyt värjäyksiä.

sinisukka kirjoitti...

Upea iso kangas, siitähän tekee vaikka mitä! - Yksi kaverini kokeilee tänä kesänä mitä kaikkea värejä tulee kasveista, joita kasvaa hänen kotipihassaan :) - Mainio kokeilu sekin! Sillä kasveja riittää, kun miehensä keräilee pihaan kaikenlaisia erikoisuuksia luonnosta!

mustakissa kirjoitti...

Väristä tuli hieno!

Jokke kirjoitti...

Miten vaan helpolla pääsee ;) Värin pitäisi nyt olla luonnollisempi.

Vaateviidakon Pirjo kirjoitti...

En ole kokeillut vielä luonnonmateriaaleilla värjäämistä, kiitos hyvästä ohjeesta! Hieno väri tuli pelaavaan, yllättävän hyvin meni violetti väri peittoon :)

Jokke kirjoitti...

Olen kirjasta lukenut että kasvikuidut tarvitsevat enemmän värikasvia ja eri puretteet kuin villa. Tuon jälkeen olisi varmaan saanut vielä lankaa samassa liemessä värjättyä, mutta en ollut älynnyt ottaa mukaan.

Jokke kirjoitti...

Olen kirjasta lukenut että kasvikuidut tarvitsevat enemmän värikasvia ja eri puretteet kuin villa. Tuon jälkeen olisi varmaan saanut vielä lankaa samassa liemessä värjättyä, mutta en ollut älynnyt ottaa mukaan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...