tiistai 11. maaliskuuta 2014

painolaattoja


Ostin kesällä kirppikseltä pieniä metallikirjasimia, jospa niillä voisi leimata. Ei ole "ehtinyt" kokeilemaan.


Mutta isompi tärppi kävi kierrätyskeskuksessa. Ihastelin kerran kun sisustuslehdessä oli laitettu seinälle printtien sijaan painolaatat (tai mikä noiden kaiverrusten oikea nimi on). Se näytti aika hienolta.


Sitten löysin kuin löysinkin kolme vanerille kaiverrettua painolaattaa, työssä on selvästi ollut kolme eri väriä, vieraskielistä tekstiä, ei ymmärrä, paitsi tuon "rakastamme Suomea"-kohdan :) On jääpuikkoa, revontulta ja muuta eksoottista.Pitäisi kokeilla mikä kuva noista syntyisi. Minulla ei ole kuitenkaan muita välineitä kuin vanhalta metalligrafiikkakurssilta jäänyt värituubi. Kävisiköhän lasipullo telasta? Hmm, mitähän noista kotikutoisesti saisi esiin?


Ja voihan ne laittaa seinälle ihan noin vain. Minusta ne näyttävät tosi jännältä.


Jotain pienempiäkin kaiverruksia on tullut vastaan.

***
Helsingissä Kaapelitehtaalla onkin menossa juuri nyt Taidemaalariliiton teosvälitys 16.3.2014 asti
toivottavasti ehtii käymään

Kuvanveistäjien ja taidegraafikoiden teosvälitys meni jo. Siellä ehdin poiketa, kun oli sopivasti kurssi siinä samaan aikaan samassa paikassa.

8 kommenttia:

ViMMa kirjoitti...

Mahtavia löytöjä. Mulla on jossain varastossa oma nimi metalliladottuna, muistona nuoruuden kirjapainoalan opinnoista

Saila kirjoitti...

Vau, hienon näköisiä! Näyttää olevan espanjaa, ainakin siellä kysytään "missä luulet että olen" ja "koska aurinko oikein tulee esiin".

Jokke kirjoitti...

Kiitos käännöksistä! Onneksi aurinko on jo tullut esiin.

Laura kirjoitti...

Nuo näyttävät puupiirroksessa käytettäviltä laatoilta. Vesiväreillä voi vedostaa, telaa ei tarvita eikä prässiä. Vesiväreillä maalataan laattaa ja päälle laitetaan paperi, jolle vedostetaan. Paperia hangataan varovasti esim. kämmensyrjällä, jotta väri tarttuu paperiin paremmin. Opinnoissani jouduin suorittaa puupiirroskurssin, mutten syttynyt tekniikalle. Se oli mielestäni tosi vaikeaa, mutta sen puoleen mukavaa, ettei tarvinnut käyttää mitään myrkkyjä.

Sartsa kirjoitti...

Näyttävät hienolta noinkin, mutta et varmaan malta olla kokeilematta värin kanssa. :)
Tuli mieleen, että kesällä vois mökillä kokeilla tehä ite jotain yksinkertasta kaiverrusta, ellei se oo ihan mahottoman hankalaa. Ei siitä tietenkään mitään noin hienoa tulis, mut ainahan voi yrittää. Pitääpä laittaa tää juttu korvan taakse.

Jokke kirjoitti...

Laura: mahtavaa! Kiitos paljon, en ole kokeillut kuin metalligrafiikkaa, joten tästä asiasta en tiennyt mitään. Sitten kokeilen varmasti jos vesiväri kerran toimii, huippu juttu.

Sartsa: eiköhön se onnistu, jos on hyvät kaiverrusvälineet.

Othel kirjoitti...

Hm, vähän erikoista, että tuollaisia laattoja on myynnissä. Siis tekijänoikeusmielessä. En tarkoita, että sinä rupeaisit painamaan niillä tai että niillä painetuilla teoksilla olisi edes kummoista taide- tai myyntiarvoa, vaan puhtaasti periaatteellisella tasolla. Kun kyse on taidegrafiikasta laatat joko jäävät taiteilijalle, tai ne tuhotaan.

Jokke kirjoitti...

Minustakin se oli aika kummallista. Mietin että ovatkohan ne menneet jotenkin rikki tms. Toisaalta minä ajattelin käyttää niitä vain tuollaisenaan painamatta mitään.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...