lauantai 29. maaliskuuta 2014

tee itse: kirjasta kukkaruukuksiKevätkylvöjen aika on taas, lähinnä rairuohon.

Kierrätyskeskuksesta tuli hankittua muutama tarvike, muun muassa kauniskantinen kirja. Mitäs siitä tällä kertaa teksin? Sitten törmäsin netissä niin kivaan juttuun, että piti taas heti ryhtyä töihin. Tein malliksi oman version "kirjakukkaruukusta" eli istutusastian kirjasta. Ja näin se meni:


Tarvikkeet:
-ainakin yksi kirja
-mattoveitsi
-kynä ja viivotin
-tyhjä mehu/jugurtti tms. purkki tai muu pieni (matala) astia


1. piirrä kirjaan astian kokoinen merkintä


2. leikkaa veitsellä aukko kanteen. Valitsin kulmikkaan astian, koska neliön leikkaaminen on helpointa. Aukko voi tietysti olla pyöreä tai vaikka sydämen muotoinen. Tai pupu, ihan mitä vaan.


3. syvennä aukkoa leikkaamalla haluttuun syvyyteen. Minä leikkasin kirjan takakanteen asti. Riippuu vähän kirjan paksuudesta ja siitä mitä siinä aikoo kasvattaa.


4. Paina purkin pohja aukkoon ja merkkaa siihen aukon syvyys. Leikkaa purkki sopivaan mittaan.


5. Valmis istutusastia sovitett... runnottuna aukkoon. (kannattaisi laittaa vähän ekstraa kun piirtää purkin ääriviivat aluksi) Minä ideoin tämän astian kirjan sisään, vaikka joissain ohjeissa oli vain muovipussi aseteltu tähän koloon. Tämä oli minusta paremmin vettäpitävä vaihtoehto.


6. Ei kun istuttamaan! Purkkiin multaa ja siemeniä, hyvä kostutus ja sitten odottelmaan kevään ihmettä.


Minä istutin krassia. Sen kylvöohjeesakin sanottiin, että multaa tarvitaan vain sentin verran. Netissä näkee kirjoihin istutettuna vaikka mitä kasveja mutta multatilan pienuudesta ja kastelun vaikeudesta johtuen en laittaisi mitään kovin kummoista tai ainakaan en olettaisi pitkää ikää. Mehikasveja niissä usein on, mutta pieni pohjareijätön astia on niille todella huono, mädättää helposti kasvin liialla kastelulla. Toisaalta voi laittaa pari kirjaa päällekäin torniksi, joilloin saa sisään korkeamman astian. Vaikka kukkamaljakon, jos oikein jaksaa nävertää! Voisi myös leikata kokonaan kirjan läpi ja laittaa sisään ihan normaalin kukkaruukun, jolloin kirja olisi enemmänkin vain koristeellinen suojarukku.


Nyt voikin sitten kääntää elämässään uuden terveellisemmän lehden ja leikata krassia leivän päälle :)

Lisää inspiraatiota löytää netistä hakusanoilla diy book planter
Minä törmäsin siihen ensimmäisenä muistaakseni jossain Inarin Pinterestissä
jossa on muuten ihan älyttömästi kivoja askarteluideoita ja riennän tästä tekemään lisää hauskoja juttuja, jee!

12 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Vautsi! Todella kivan näköinen lopputulos. Eihän muovipussi kovin kestävä ratkaisu ole, ja saisi aina kastellessa katsoa, ettei se mene jotenkin ruttuun reunasta ja vettä lorahda kirjan puolelle vahingossa.

Hieno tar kirjoitti...

Vautsivau! Makee istutusruukku!!

Hanna Mi kirjoitti...

Kiva uusi idea vanhojen kirjojen uusiokäyttöön! Muovipussia en itsekään uskaltaisi laittaa pelkästään kirjan sisään, onnistuisin kuitenkin sen saamaan rikki.

sinisukka kirjoitti...

Hih, olipas kiinnostavaa odotella tekstin aukeamista, kun näin ensin vain otsikon (hidas kone...) - ehti siinä mielikuvitus vilistää :D Hauska kasvatusalusta tulikin!

Jokke kirjoitti...

Kiitos! Kuvat netissä kaktuksista kirjapurkissa näyttävät tosi kivoilta mutta en tiedä haluaisinko rääkätä kasvia sellaisella. Katsoin joitain ohjeita, että muovi oli teipattu tukevasti tuonne kannen väliin piiloon. Niin varmaan täytyisi tehdä, jos olisi erikoisen muotoinen kolo.

Susanna kirjoitti...

Mikä mieletön idea! Tässä on kyllä syy panna tänä vuonna rairuoho kasvamaan!

Ingi kirjoitti...

Huh, mikä idea!

margsan kirjoitti...

Mahtavaa!!! ...ja maistuvaa!!!

Jokke kirjoitti...

Tämä ei ole enää pelkästään hengen ravintoa ;)

nätti rätti kirjoitti...

... ja herneenversoille. Taidan tietää millaiseen istutusastiaan seuraavan satsin laitan...

Jokke kirjoitti...

Niin nehän eivät myöskään tarvitse kovin paljon multaa. Ovat hyviä!

Sartsa kirjoitti...

Kiva kirjaidea!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...