tiistai 19. tammikuuta 2016

vehkaviidakon talvikuulumiset


Hyviä ja huonoja uutisia vehkaviidakosta.


Minusta vähän outo kukinta-aika flamingonkukilla, mutta minkäs teet. Tuo ylempi Anthurium clarinervium kukkii oikeastaan melkein aina, silloin tällöin pitkin vuotta tulee kukka. Vaikka ennemmin kaipaisin uusia lehtiä.


Kun tulin reissusta ennen joulua, tapasin viidakosta varsinaisen jymypaukun. Itse siemenestä kasvattamani Anthurium coriaceum oli tehnyt kukan. Siis kaikista synkeimpään vuodenaikaan? Olin yllättynyt tuplasti, ensinnäkin siitä että kasvi on ylipäätään pysynyt hengissä ja toiseksi en ikinä olisi uskonut sen kukkivan ilman kasvihuonetta.


Yritin vähän saada koko kasvia kuvaan. Se on tuo amppelissa rätköttävä pitkälehtinen rötkäle. Olen ihan pulassa sen kanssa keväällä. Ihan pakko saada isompaan ruukkuun, sillä se kiipeää jo ulos tuosta. Katsotaanpa saanko sen siinä hommassa jotenkin hengiltä. Ääk. Mutta kai sillä voisi tällä hetkellä sanovan menevän aika hyvin. Laitoin ilmankostuttimen ja kasvilampun päälle kannustimeksi. Toinen kukka tulossa.


Surullisempi uutinen on, että tämä toinen, jo aika suureksi ehtinyt, myös itse kasvatettu köynnösvehka Philodendron imbe täytyy ilmeisesti lopultakin heittää kompostiin. Siinä on aina ollut tuollasta tahmeaa tihkua. Mikään kikka ykkönen tai kolmonen ei ole poistanut vaivaa. Lehdet eivät muodostu oikein kunnolla ja niissä näkyy vauroita. Kuin joku kalvaisi kasvia sisältä päin. Ihan tavalliselta punkkivialta se ei näytä enkä ole mitään elukkaa niissä nähnyt. Kaikki myrkyt on varmuuden vuoksi kokeiltu. Kai se täytyy lopulta poistaa. Pelkään että mikä tuo onkin, se tarttuu muihinkin. Vähäistä vauriota on myös flamingonkukissa.


Voi harmi. Kaivelin sen pois ikkunalta ja raivasin sen verran tilaa, että sain siitä muistoksi jonkunlaisen kuvan. Lehtiin on myös ikävästi tullut auringonpolttamia kesällä, kun testasin saisiko runsaampi aurinko sen voimaan paremmin. Ja tavallaan se kasvoikin ihan hyvin. Toisaalta imbe on ihan samanlainen kuin tuxtla, joten ehkä yksi sellainen iso riittää yhteen viidakkoon.


Kasvit ovat ehkä vaikeimpia kuvattavia ikinä. Ja voi että pitäisi ehdottomasti päivittää tuo vehkaviidakon kasvilista.

5 kommenttia:

mustakissa kirjoitti...

Varsin vehreä viidakko sinulla.
Mukavaa talvista viikkoa!

ViMMa kirjoitti...

Niin vihreästi vaan silti voivat talvenkin keskellä.
Mie olen onnistunut tappamaan jopa rahapuunikin, eikä näillä pakkasilla -35 voi ostaa uusia kasveja, kun jäätyvät jo autoon kantaessa. Alan vakaasti harkita muovikukkia, vai pitäisiköhän vääntää nekin rautalangasta ;)

Jokke kirjoitti...

Onneksi valo on lisääntymään päin. Saa talven mittaan liikaa isoja lehtiä pistää kompostiin :(

Joo näillä keleillä ei uskalla kuljetella kasveja mihinkään, hui. Pitääkö tyytyä kuurankukkiin XP

Anonyymi kirjoitti...

Lehteä aamiaispöydässä selatessani miltei kiskaisin teet henkitorveen: JOKKE! Ja Joken kukat =) Olipa kiva bongaus.
- Ritutiina

Jokke kirjoitti...

Oikeassa olet, minäkin sain sen luettavaksi. Pitääpä laittaa jotain tännekin :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...