keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Jokke testaa: liikkuvaa kuvaa


Täytyyhän sitä esitellä vielä yksi viidenkympin villitys eli työkavereilta lahjaksi saatu action kamera, liekö suomeksi ihan vaan toimintakamera (eikö olekin ihkuja työkavereita?). Täytyy myöntää että käyttö alkoi vähän hankalasti. Tämä on ihan halvin malli ja se että kuvauksen saa nähtäväksi, vaatii viitseliäisyyttä. Kamerassa ei ole mitään näyttöä, joten on aika arpapeliä, mitä on kuvannut. Kameran kotelo pitää räplätä auki, kaivaa ulos mikroskooppinen muistikortti, äheltää se kortinlukijaan ja siirtää tiedosto tietokoneelle. Siis oikeesti, kuka kestää tälläistä viivytystä nykyaikana, kun kaiken näkee heti kännykästä. Piuhalla yhdistämällä ei mitään reaktiota. Minulla vielä kone jumitti täysin, kun tätä yhdistelmää ensi kertoja kokeilin. Missähän vika? Kamerassa? (ei, se tuntuu kyllä nauhoittavan jotain), muistikortissa? (vaikea sanoa, en ole ennen noin pientä nähnytkään), kortinlukijassa? (toimii isommalla kortilla) vai koneessa? (huolestuttavaa, koska kamera vaatii käyttöohjeen mukaan uudempaa käyttistä kuin tässä antiikkilaitteessa on) Aikamoisen googlettamisen, käyttöohjeiden selailun ja jopa ensi kertaa elämässä live chatin jälkeen päätin vielä ostaa uuden kortinlukijan ja helpotuksekseni "vika" oli niinkin halpa. Ei sentään ihan vielä tarvinnut ruveta tietokoneen ostoon. Toimii!

Sitten kuvaamaan! Tässä muutamia kuvakaappauksia ensikokeiluista. Varsinaista actionia vai mitä :) Kuvattuna on kaikkea "jännää" kuten spektaakkelit nimeltä Kompostin kääntämininen, Lehtien haravointi ja Rännien puhditus. Pitää nimittäin opetella arvioimaan mihin ja miten kamera on paras kiinnittää. Niin, kun siinä ei ole sitä näyttöä. Kuva on hyvin laajakulma, joten kyllä siihen leveyssuuntaan tavaraa tulee. Mutta osuuko se toiminta sitten kuvaan?


Haravointi kuvattuna saa kenet tahansa voimaan pahoin. Kylläpä siinä pyörii ympäriinsä, yäk. Päähän kiinnitettynä kamera ei ole hetkeäkään paikallaan. Ehkä se pitäisi kiinnittää haravaan... Fail.


Rännien puhdistus oli varsinainen pannukakku, sillä ränni loisti täysin poissaolollaan ja pääosan oskarin vei näyttelijä nimeltä Tikapuiden ylin porras. Kamera otsassa nääs. Fail.


Metsässä käyskentelykin oli aika kiikkerää ja huomasin, että en näköjään katso juurikaan eteeni, vaan pää pyörii taas joka suuntaan. Tulos oli parempi, kun kameran kiinnitti repun kantohihnaan. Minä itse saan tosi helposti pahoinvointia mistä vaan keikunnasta. Huvipuiston laitteisiin en menisi mistään hinnasta ja bussissa vatsaa kääntää jo se että joku muu selaa kännykkäänsä, ai kamala. Ajatuskin tekee pahaa. Täytyy siis panostaa mahdollisimman tasaiseen kuvaan, jos aikoo itse katsella kuvauksiaan.


Pyöräillessä tilanne oli jo siedettävämpi. Ehkä kamera on tarkoitettu kiinnitettäväksi johonkin kulkupeliin. Vaikka kamera oli otsahihnassa, niin kuvaa pystyi katsomaan voimatta kovin pahoin. Typerältähän aika iso kamera otsalle kiinnitettynä näytää... Alkaa ymmärtämään miksi elokuvia kuvataan yleensä sellaisilta raiteilta.


Hurjaa alamäkipyöräilyä (not!). Toimii myös repun ja pyörän kanssa. Voisi myös hankkia sen pyöräkiinnikkeen. Kyllä tästä vielä joku selko saadaan. Oppia ikä kaikki.


Paras tulos tähän mennessä saatu reppuun kiinnittämällä. Pitää vaan askarrella tuohon joku tukevampi kiinnike. Sain ensi hätään sullottua kameran päähihnan repun olkahihnaan. Retkeillessä minun tuota on tarkoitus käyttää, joten sopii hyvin. Saahan tuolla minun digikameralla ja kännyllä videoita, mutta tässä on kai se lisäpointti, että kädet jäävät vapaaksi siihen toimintaan. Ja älyttömän hyvä on myös se, että ei voi itse näkyä kuvassa, kun on itse kuvaajana. Nyt sitten niitä jänniä toiminnantäyteisiä retkiä odottamaan. Ja en ainakaan vielä ala laittamaan mitään videoita youtubeen ;) tai mihin niitä nykyisin laitetaan, ei niistä pysy perässä.

Seuraavaksi testissä personal trainer, heissan!

2 kommenttia:

ViMMa kirjoitti...

Hauska postaus:)
Miehellä on jo useamman vuoden takainen, sellainen pieni, noin pyykkipojan kokoinen halpismalli äksönkamera. Laittoi sen kerran kuvaamaan moottorikelkan tuulilasiin, eipä sitä pomppivaa kuvaa kauaa katsoa jaksanut, pikakelauksella äkkiä läpi.

Jokke kirjoitti...

Niin noita vissiin autoonkin laitetaan kuvaamaan. Ehkä peruskäyttäjä filmaa jonkin nopeasti ohimenevän lumilautahypyn tai jotain? Että sopiikohan se lopulta ollenkaan siihen että kaikessa rauhassa taapertelee metsässä? Selvitellään asiaa ja keksitään erilaisia kuvauskohteita.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...