lauantai 6. helmikuuta 2016

marjaväri
Syksyllä kun pihapensaat notkuivat marjoista, muistin että niillä tuli hyvä väri paperiin. Jos kokeilisi kangasta... kylmävärjäystä India Flintin ohjeen mukaan. Laitoin muutaman marjatertun pakastimeen odottelemaan. Eiköhän tuo ole jokin aronia.Sitten yhtenä päivänä kun ei ollut erityisempää tekemistä, sulatin marjat ja mössäsin ne kangastilkkujen kanssa lasipurkkiin. Purettamatonta silkkitilkkua ja tanniinipuretettua pellavakangasta. Siis vain marjoja ja kangasta. Ei edes vettä. Että tulisi epätasainen läikikäs kontaktiväri.


Koska tavaraa tuli vain vähän purkin pohjalle eikä lämpöä käytetä, se homehtuu muutamassa päivässä. Eli värjäys oli kylmävärjäykseksi aika lyhytaikainen. 


Tuloksena punertavan kirjavaa, ei kovin violettia. Huuhtelen nämä sitten joskus, jos ne tulevat käyttöön. Siis eihän näistä mitään käyttövaatetta voi tehdä mutta jotain "taidetilkkuja".


Ja tämän värjäyksen jälkeen tapahtui:


Törmäsin sattumalta uuteen(?) värjäyskirjaan kirjakaupassa ja koska se oli kivan näköinen, päätin ostaa sen. Erityisesti näytti olevan myös painovärin tekemisestä ja se kiinnosti. Myös tällä aronialla värjääminen mainittiin (antosyaaniväri sinisestä punaiseen). Koska marjoissa on paljon myös tanniineja, voisi kuvitella että väri kiinnittyy helpommin pellavaan? Selailun jälkeen en osaa sanoa oliko värjäyspuolessa varsinaisesti mitään erityisen uutta tai ihmeellistä. Enhän ole mikään värjäyksen asiantuntija ja senkin mitä olen joskus kuullut, olen jo unohtanut. Väriaineiden teknologiasta en ollut ennen lukenut. Ainakin kirja on kaunis katsella.

Riikka Räisänen, Anja Primetta, Kirsi Niinimäki: Luonnon väriaineet

Ahaa, on se julkaistu jo vuosi sitten:
http://www.maahenki.fi/tuote/824/luonnonvariaineet

2 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Mietin samaa syksyllä aronioiden ohi kulkiessani että tulisko väriä... en "varastanut" naapurilta vielä, mutta ehkä sitten ens syksynä, kun noin hienoa tuli!

Jokke kirjoitti...

Pitää yrittää soveltaa värjäysohjeita kankaille kun niitäkin tarvitsee tilkkuhommiin. Noissa pensaissa on aina kauheasti marjoja, olisi kiva käyttää nitä johonkin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...