keskiviikko 24. helmikuuta 2016

valopilkku 2016/6


Valopilkku kasvinbongausretkellä Etelä-Afrikassa. Mehikasvien ja sellaisten ystävälle riitti nähtävää, kunhan piti silmänsä auki. Riivasin ohjaajiamme kasvikysymyksillä. Se oli aika turhauttavaa: mikä on tuo pieni vihreä kasvi tuolla puiden alla? Missä? No tuossa, öö, vasemmalla? Miten jostain safariauton lavalta etänä osoittelee jotain kasvia pusikossa? Kiertelin sen minkä uskalsin majapaikan lähistöllä kasveja kuvailemassa.


Heti alkuunsa bongasin raatokukan eli Stapelian, kivaa. Niitä erityisesti halusinkin nähdä luonnollisessa ympäristössään


Sateiden jälkeen aivan viimeisenä päivänä siihen oli tullut nuput mutta en ehtinyt nähdä kukkia. Onneksi mukava kämppis laittoi kuvat perästä.


Nämä violetit voisivat olla jotain itulehtiä.


Ältsyn iso itulehti havaittiin. Satuin näkemään tämän kukkakaupassa aivan pian paluun jälkeen nimellä Kapinitulehti. Siis nuo lehdet ovat kahden kouran kokoiset.


Kaikista erikoisin oli kuitenkin tämä pötkylä, jonka nimen onnistuin lopulta selvittämään netin avulla. Oppaat sanoivat Bushman's candle, mutta se on kyllä ihan erilainen googlen mukaan. On kuitekin Xerophyta retinervis


Sillä oli juuri kukinta-aika, mutta impalat söivät kukat nopeaan ja ei tahtonut saada kuvaan. Pari pientä löysin. Gepardihäkeillä, jonne impalat eivät tietenkään tulleet, saattoi nähdä isoja kukkaterttuja. Tuossakin on nuo lehdet näkerretty. Ihana tuoksu kukissa.


Tämäkin voisi olla joku raatokukkien sukulainen.


Hmm, ehkä Boophone


Tämä muistutti lähinnä scillaa eli siis Ledebouria, mutta pitää vielä tehdä jatkotutkimuksia.

Alue on ns. bushveld savannia. Hyvin kuivaa. Onneksi on hyvä nettisivu eteläafrikkalaisista kasveista
http://pza.sanbi.org/
tai vanha sivu
http://www.plantzafrica.com/

Koska monet eteläafrikkalaisista kasveista ovat ihan yleisiä huonekasveja, voisi tehdä suht helposti oman bushveld-kukkaikkunan.

2 kommenttia:

Nelli L kirjoitti...

Vautsi mitä kasveja :)

Jokke kirjoitti...

Luonto on taas kerran aivan ihmeellinen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...