Paperinarun kehräys -kurssilla fiilisteltiin idealla, että narua kehrättäisiin paperisella värttinällä. Saatiinkin opettajalta hyvät vinkit pienen värttinän tekoon kierrätysmateriaaleista. Oikeastaan tämä oli vähän jo kotitehtävänä kurssin aikaan mutta jotenkin en silloin ehtinyt. Taisin vain kehrätä...
Värttinän raaka-aineet ovat: syömäpuikko, paperia ja liimaa. Siinä ne yksinkertaisuudessaan. Hinta nolla euroa, jos vanhat syömäpuikot ja liimaa sattuu jo omistamaan.
Värttinän raaka-aineet ovat: syömäpuikko, paperia ja liimaa. Siinä ne yksinkertaisuudessaan. Hinta nolla euroa, jos vanhat syömäpuikot ja liimaa sattuu jo omistamaan.
Repäisin lehdestä aukeaman, taittelin sen puoliksi, puoliksi, puoliksi jne, kunnes oli kapea moninkertainen suikale. Kieputin liiman kanssa syömäpuikon ympärille. Opettaja oli kieputtanut yksinkertaista paperisuikaletta, jolloin tulos on tiiviimpi ja siistimpi. Muistin tämän tekniikan paperikorukurssilta.
Ihan vahingossa tuli sama leveys kuin washiteipissä, joten sitä laitoin pintaan.
Syömäpuikon pään voi muotoilla terottimella. Ja sitten vähän veistää puukolla tai hiomapaperilla. Ja lovi tarvitaan myös ellei sitten laita päähän pientä metallikoukkua. Täytyy katsella varastoista, jos sellainen sattuisi olemaan. Yllättävän kovaa tuo palmupuu noissa tikuissa. Lovi jäi vielä naftiksi, tarvitaan viilausta.
Kuvissa näkyy myös toinen, vielä helpompi värttinä: keraaminen nuppivedin on tökätty syömäpuikkoon (tuo vihreä pompula toisessa tikussa). Olihan sekin kokeiltava, vaikka kävi ilmi että kaikki kotona valmiiksi olevat nupit eivät tähän käyneet. Niissä ei ollut läpireikää. Täytyi ostaa ihan tätä varten uusi nuppi.
Kurssilla kävi kuitenkin ilmi, että paperivärttinä oli turhan kevyt paperin kehräykseen, siinä tarvittiin enemmän painoa.
Värttinöitä voi värkkäillä vaikka minkälaisista materiaaleista eikä mitään ihmeellistä tarvita. Värttinän tekemisestä on ohje opettajan nettisivulla:
4 kommenttia:
Kiinnostavaa. En ole ikinä kehrännyt, mutta joku päivä opettelen senkin taidon!
Siinä näkee miten kuidusta syntyy lanka, konkreettisesti.
Kiitos idiksistä, olen miettinyt värttinän tekoa kierrätysmatskusta jotta pääsisin kehräämään. Menin ja möin oman värttinäni joskus 15v. sitten, kun ajattelin että ei tule kehrättyä enää. Mutta kierrätysvärttinä on kyl ehdottomasti meidän kummankin tyyliä ;)
Eipä kestä! Ehkä tuossa lähinnä kannattaa miettiä mitä aikoo kehrätä ja minkä painoisen värttinän tarvitsee. Sen mukaan etsii sopivan mallin.
Lähetä kommentti