lauantai 8. lokakuuta 2016

laavu valmis


Lähdin lopulta metsään kuvaamaan valmistunutta "muinaislaavua". Ei ollut muka ehtinyt tai paikka ei ollut hyvä, aina joku viivästys.


Syksyn valo on tietysti hankala, mutta toivottavasti kuvista saa riittävästi selvää.


Osat kasassa: kangas, tukipuut ja vaarnat. Keppien päät on hiillytetty tulessa ja puut on käsitelty Osmo colorin puuvahalla, koska sitä sattui olemaan jämänä kaapin maalauksesta. Hirvet on värjätty punamullalla.



Hihnat ompelin käsin pellavakankaasta.


Pystytyspaikalta löytynee se viimeinen tarvike eli kivi. Sillä lyödään vaarnat maahan.


Tukipuut pujotetaan niitä varten ommeltuihin kujiin.


Tadaa! Se pysyy pystyssä vaikka maa olikin tässä aika kivistä. Mitä pehmeämpi maa, sen helpompi tämä systeemi on pystyttää.


Ylhäällä sitä tukevat hirvet ja alhaalla viikinkisoturit. Pellavahihnat kiristävät.



Huomaatte, että lattia on "pidempi" kuin katto, koska keskipuu on keskellä. Sen olisi tietysti voinut mitoittaa niin että menisivät tasan, mutta tähänkin on aivan looginen syy. Lattian alle voisi piilottaa vaikka pressun kosteutta eristämään, jos maa on märkä.


Ovat vaarnat ja lenkit kovin pitkiä mutta ajattelin, että helpompi niitä on testin jälkeen lyhentää kuin pidentää, jos tarvitsee.


Pystytukien poikkitappi on irrotettava ja lenkit voi pujottaa tukeen alakautta.


Tässä syy miksi keskipuu on keskellä. Tuumin että vaihtoehtona olisi silloin myös harjateltta. Monikäyttöisyyttä nääs.



Kangas on tuollaista aika harvaa eikä pidä mitään juuri valoa kummempaa. Pitäisi muistella millä ne viikinkilaivojen purjeet taas kyllästettiinkään? Tervalla?



Olen ihan tyytyväinen tähän huteraan rakennelmaani. Omassa päässä tämän pohdiskelin ja osat suunnittelin. Korostan vielä että tällä ei ole mitään muinaisia esikuvia. Pyrin mahdollisimman yksinkertaiseen rakenteeseen, johon saatoin ujuttaa nuo hirvet. En myöskään halunnut tehdä sitä "tavallista viikinkitelttaa". Se veisi kuitenkin niin paljon tilaa. Hyvin vähän minulla on aikaisempaa kokemusta laavuista ylipäätään, mutta niitä muistelin. Alkuperäinen suunnitelma oli aika erilainen. Kangaskin piti ommella erivärisistä tilkuista ja tukipuusysteemi on varmasti muuttunut monta kertaa mielessä pyöritellässä. Vielä vähän harmittaa tuo kankaan yksivärisyys. Voihan sitä vaikka myöhemmin jotenkin koristella. Mutta selvästi se ompelun vaiva esti koko homman aloittamisen ja tämä iso kangas antoi lopulta vauhtia toteutukseen. Materiaalit ovat ilmaiset: pellavainen pöytäliina ja puolikas hame (josta hihnat) kierrätyskeskuksesta ja muutama vaahterakeppi. Jatkosuunnitelmana voisi harkita sivuseiniä, ehkpä ne niistä tilkuista. Tai nahkainen kivikausiversio ;)



Purkamisen jälkeen jäljelle jäi vain muutama kolo.


Metsälle kiitos idyllisestä ympäristöstä.

***

7 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

On se mahtava tuotos kaikkine välineineen :D - käytännöllinen, kaunis, ekologinen jne. Hieno hieno hieno! - Terveisiä muuten Kokkolasta ja ITE-museosta :D siellä hallitsi isoa huonetta huikea valtaistuin!!! Ihanaa nähdä se luonnossa! Mainio näyttely muutenkin! Ja Minna Haverin kirjan sain museokaupasta! Kyllä jäi monta ajatusta itämään!

Jokke kirjoitti...

Hei kiva kuulla että näyttely vielä siellä porskuttaa :)

MiunMaun kirjoitti...

Voi hitsi kun tää on upee! Noi hirvet ja ukot... Hienoja.
Tekis mieli tällaista itellekin, mutta ei mulla oo mitään käyttöä. Hö.

Jokke kirjoitti...

Nooo, eipä minullakaan mitään käyttöä ole, ehkä joka viides vuosi XP

ViMMa kirjoitti...

Tuo teltta ja etenkin nuo kepit, ne nyt vaan on niin upeat.

Poutapilvi kirjoitti...

Olet sinä aika mimmi! Kerrassaan uskomaton juttu. Siitä vaan teit. Hahmot keppien päässä on hienot. Pellava erinomainen. Nahkalla jatkaminen kuulostaa huipulta. Puhuit pellavan koristelusta: sinä teet upeita kontakti värjäyksiä. Sitten voisi kirjoa päälle syntyneiden kuvioiden mukaan kuvia mitä sieltä sitten pulpahtaakin... peuroja, karhuja, ihmisiä.

Jokke kirjoitti...

Kiitos! Yksi koristeluidea on jo mielessä, katsotaan miten käy. Kalliomaalauskuviot olisivat nekin hienoja.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...