torstai 25. maaliskuuta 2010

Pökkövehkan uusi alku

Taas on se aika vuodesta, kun saa jännittää aikooko pökkövehka (Amorphophallus) kukkia vai ei? Se ei ole minulla vielä koskaan kukkinut, muistaakseni luin jostain että mukulan täytyy olla tietyn painoinen ennen kukkimista (oliko 300 g?). Kukka haisee hyvin voimakkaasti mädätyneeltä raadolta, joten se ei ole hyvä asia, ellei ole jotain eristysselliä kukkivalle kasville.

Lehtikin on komea näky! Ensin se on jokin saunavasta helvetistä ja sitten se aukeaa suureksi latvukseksi. Onhan tuo jo yli metrin korkea, vanhassakin kuvassa. Eli yllä olevissa kuvissa on edellisvuosien tilanne. Kasvi suurenee vuosi vuodelta. Lehti lakastuu talveksi.

Keväällä mukulasta alkaa uusi kasvu ja se on uskomattoman nopeaa. Poikasiakin mukulan kyljestä yleensä löytyy. Laitoin möhkäleen juuri multaan, koska kasvu oli käynnistynyt, mutta onko se kukka vai lehti... jännittävää. Kukka nimittäin tulee ensin, jos tulee. Kevät vehkaviidakossa on vauhdissa!

5 kommenttia:

Virvatuli kirjoitti...

En ole varma, oliko kyse samaisesta kasvista, mutta viime keväänä näin Helsingin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa kasvin, joka juuri oli kukassa. Kukka haisi aivan raadolle! Vieressä oli lappu, joka varoitteli hajusta. Mutta kaunis näky se koko kasvi kyllä oli. :)

Jokke kirjoitti...

Kyllä se varmaan oli joku lähisukulainen ainakin. Näitäkin taitaa olla siellä.

seijastiina kirjoitti...

No ompa hauska kasvi!
kiinnostaa kovasti!
Itsekin kova huonekasvien hoitelija ja oh.. nuo mullat vaihdettu nyt.. vähän aikaa sitten viimein,, ja odotellaan uutta kasvua :)
kauniita kuvia , kiinostavat sivut :)
Tulen uudestaan vierailulle!

Nina kirjoitti...

Hei!
Raaskisitko myydä yhden mukulan, kasvin nimi on oikeastaan liskovehka.

Jokke kirjoitti...

Hei Nina! Tämä on eri kasvi kuin liskovehka, minulla on ollut semmoinenkin. Siinä tuo lehti on erilainen. Valitettavasti tänä keväänä ei ole vapaita mukuloita enää. Ensi vuonna sitten!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...