tiistai 29. kesäkuuta 2010

Pihka sulaa ja liimaa

Oletko eksynyt metsään? Pitääkö liimata jotain eikä kuumaliima ole mukana? Pahus! Sitä löytyy lähempää kuin uskotkaan. Tarvitset kuusen tai männyn kovettunutta pihkaa ja hiiltä (nokea) sekä sulatukseen sopivan astian. Eli kiven jossa on kolo, savikipon tai säilyketölkin. Tuli täytyy myös saada aikaiseksi. Kyseessä on "primitiivinen" kuumaliima. Tulentekohan se tässä voisi olla se suurin ongelma ;)

Jauha hiiltä hienoksi pölyksi tai kerää nokea. Pihkakökkäreitäkin kannattaa ehkä vähän pieniä. Työkalu: kivi.

Pihkamöykyt kuppiin ja kuppi kuumaan paikkaan. Pihka sulaa. (Kuva äkkiä ennen kuin kamerakin sulaa). Ei tarvitse ihan älyttömästi kuumentaa ettei koko höskä leimahda tai pala karrelle. Älä anna kuplia, sulata vain rauhallisesti. Sekoita hiilipölyä tikulla sulaan pihkaan. Näppituntumalla, ei liikaa. Sekoittaessa huomaat että mössö tarttuu tikkuun kuin tauti. Hiilen olisi tarkoitus parantaa liiman kestävyyttä, sillä pelkkä pihka on aika haurasta ja liimaus murtuu helposti. Lisätä voi myös hiukkasen rasvaa tai mehiläisvahaa, reseptit vaihtelevat.

Lopputulos: kiiltävän mustaa kuumaliima, joka siis pehmenee lämmittettäessä ja kovettuu jäähtyessään. Ei ole minun kokemusten mukaan koivutervan eli tökötin veroista, mutta ehkä vika on tekijässä. Varmaan reseptiä säätämällä liiman kestoa voi parantaa. Anteeksi epäprimitiivinen sulatusastia.


Lisätietoa, myös läjäpäin videoita saa googlaamalla sanoilla pine pitch glue. Seuraavassa osassa tulossa pihkaliiman käyttöä.

5 kommenttia:

Madam B.C. kirjoitti...

Ahaa, tämähän jo selvitti pihkaliima-juttua jo oikein kovasti :) kivasti kirjoitettu selostus!

Juulia kirjoitti...

No empäs ole tälläisestä tiennytkään! Vaikka ei musta kyllä tuon sopan keittämiseen olisi :D

Anama kirjoitti...

Haa! Tuota täytyy joskus kokeilla. Kiitos ohjeesta.

Jokke kirjoitti...

Pihkaliima on sellainen muinaistekniikan perustuote, erikeepperi.

kipinänä kirjoitti...

bueno !
oli hyvä apu kalakoukkusaalissnapsikupin korjauksessa, saa nähä miten pihka kestää single malt huuhtelun..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...