tiistai 23. marraskuuta 2010

Mikroraku

Syksyn toiseksi viimeinen kurssi: mikroraku. En ole tehnyt aiemmin "oikeaakaan" rakupolttoa, saati mikroaaltouunissa! Yritin ensin vähän googlata mutta en löytänyt tietoa ja mietin kovasti, että tehdäänkö siinä todella jotain polttovaiheita mikrossa. Kyllä! Raakapoltto oli ihan keramiikkauunissa, mutta lasitus tehtiin tuollaisessa minikokoisessa keraamisessa (?) polttopönikässä, joka siis kuumeni muutamassa minuutissa. Huisaa! Polttokapseleita myydään kuulemma keramiikkatarvikekaupoissa ja ilmeisesti jotkin niistä (?) käyvät myös lasinsulatukseen ja hopeasaven polttoon. En muista ihan kaikkia yksityiskohtia. Sitten hehkuvat saviesineet nakattiin puupuruun, joka tietty leimahti tuleen. Pian kansi päälle ja siellä kivasti mustuivat esineet. Tykkään, vaikka en ihan onnistunut.


Laitoin tietysti turkoosia kuparipitoista lasitetta, mutta se pelkistyi punaiseksi melkein kaikissa esineissäni. Valitsin kai huonon ajan tehdä ihan pieniä helmiä. Kiinnitin huomiota että muiden suuret möykyt saivat paljon hienompia sävyjä. Kuvassa vain pieni osa, ensimmäinen satsi. Onneksi pääsee jatkamaan, sillä kurssikaveri aikoo hankkia polttokapselin ja minä aioin ostaa siitä osakkeen ;) Käytin helmiä jo koruun, mutta kotona huomasinkin, että se tarvitsee vielä kaikenlaista lisuketta. Se julkaistaan sitten joskus myöhemmin. Tämä oli hauskaa, kyllä siinä tarvitaan oikeaa tulta, että savitöistä saa mielenkiintoisen näköisiä. En koskaan ole ollut oikein tyytyväinen sähköuunin tylsän tasaiseen lopputulokseen tai ainakin joutuu tekemään kovasti töitä saadakseen eläväistä epätasaista jälkeä.


6 kommenttia:

marjaterttu kirjoitti...

Hienoja ne on, olen savunhajuisena monet kerrat poltellut rakuja ja tullut siihen tulokseen niistä lasitteita, että ne tarvitsee eri lämpötiloja. Mikroraku onkin hauska juttu, tartteepa tutustua siihen, olis pari ylimääräistä mikroa tuhottavana xD

Peikkonen kirjoitti...

Varmaan tarttee isomman työn, että saa niitä värivaihteluita. Raakapolttoa ei siinä mikropötikässä saa tehtyä?

yvette kirjoitti...

thanks for visiting my blog..I like Finland (been there for a feltsymposium) and love your blog!

yvette

Jokke kirjoitti...

Peikkonen: Mietin ihan samaa, voisiko raakapolton tehdä myös kapselissa, kuumentaisi vain alempaan lämpötilaan, mutta saattaapi olla, että raaka savi ei kestä niin älyttömän nopeaa kuumennusta. Ihme että kestää tuon lasituksen. Keramiikkauunihan lämpenee hitaasti.

yvette: I'm glad you came to visit me.

Minttu kirjoitti...

No enpä ole ennen moista kuullut! Lauantaina olen juuri menossa ihan "normaalille" raku-kurssille, täytyykin opelta kysäistä tästä tekniikasta :)

Sinulla on ihana blogi! Paljon samoja kiinnotuksen kohteita mitä minullakin, joten taidan liittyä lukijoihin ja seurailla jatkossakin :)

Jokke kirjoitti...

Minunkin oli vaikea uskoa että sillä olisi nimestä huolimatta mitään tekemistä mikroaaltouunin kanssa mutta niin se vain oli! "Oikeaa" rakua haluaisin myös kokeilla, onnea kurssille, se on varmasti hienoa!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...