torstai 26. huhtikuuta 2012

Afrikkalainen värjäys


Raportoin kuvapläjäyksen työväenopiston afrikkalainen värjäys -kurssilta.
Itse asiassa se oli ihan tavallista solmubatiikkia (tie dye), mutta rennolla "afrikkalaisella otteella", ei pipertämistä, ei mittailua. Värjäykseen käytettiin reaktiivivärejä, ihan tavallisia "markettivärejä" myös.




Ensin sidottiin kankaita eri tavoin, raitoja, kolmioita, neliöitä. Noilla pullonkorkeilla saa aikaan ympyröitä. Sidoksissa on siis ideana, että väri ei pääse kankaaseen langan kohdalta ja siihen jää pohjavärin muodostama kuvio.



Minä otin käyttöön muun muassa tämän jo kauan sitten hankitun väripaketin, vaikka sillä ei olekaan mitään tekemistä afrikkalaisuuden kanssa varsinaisesti. Koska olin luvannut neuvoa spiraalin värjäämisessä niin tässä se tulee: kuinka värjäät spiraalin/spiraalin värjäys. Tällä paketilla värjäys onkin helppoa, koska mukana on väripullot (lisää vain vesi), joilla väriä on helppo tursottaa kankaan joka väliin.



Vaihe 1: nipistetään kiinni siitä kohtaa kangasta, johon halutaan spiraalin keskusta ja aletaan pyörittää kangasta spiraalin muotoon.


Vaihe 2: Spiraalilätty sidotaan langalla tai kuminauhoilla, jotta se pysyisi kasassa. Tässä lanka ei ole kuviota muodostamassa sinänsä. Mytty laitetaan värin tarvitsemaan kiinnitysaineeseen likoamaan (tässä käyettiin soodaliuosta, riippuu siis väriaineesta).


Vaihe 3: Sitten imeytetään väriliemi kankaaseen segmentteinä, piirakanpaloina. Väriä pitää saada ujutettua kaikkiin väleihin, tai mytyn sisään jää valkoista. Voi käyttää kahta tai useampaa väriä. Minulla oli käytössä kolme, päävärit, joista siis pitäisi tulla noihin rajapintoihin myös välivärit.

Vaihe 4: Mytty kääritään muoviin ja annetaan vaikuttaa esim. seuraavaan päivään.



Tässä syntyy raitoja.


Vaihe 5: Mytty avataan ja katsotaan mitä kävi. Minulla värit eivät sekoittuneet ollenkaan niin paljon kuin olin luullut. Kangas huuhdellaan ensin käsin hyvin ja sitten pestään vielä koneessa niin kuumassa kuin kangas sallii. Sitten värin pitäisi olla hyvin kiinnittynyt.

 Jos käyttää jotain muun merkkisiä värejä, täytyy soveltaa väripaketin ohjeen mukaan. Spiraalin voi tehdä yhdellä värillä, jolloin se muodostuu kankaan pohjavärin kanssa. Teimme näitä spiraalisidoksia myös kattilassa värjäämällä. Silloin sidoksen pitää olla tiukempi, koska väri ei saakaan mennä kankaan sisään.



Sidoslangoita tuli aivan ihanat. Nekin otin talteen jatkokäyttöä varten, kaikista värjäyksistä.



Kyllä sitä oman rekkinsä tuntee :)
Värjäsin erilaisia sekalaisia valkoista puuvillapuseroista leikattuja kappaleita, erilaisia kuviotestejä.



Donitsikuvio oli kurssilaisten suuri suosikki, se muistuttaa shiboritekniikkaa.






Tämä ympyrä on tehty sen pullonkorkin avulla, korkkikin värjäsi vähän tummia pisteitä.



Tässä vielä vähän niitä väripaketin värjäämiä: sukat, aluspöksyt ja pusero. Farkut odottavat jatkokäsittelyä, joten niihin palataan myöhemmin. Seuraavaksi tiedän, että värejä pitää itse sekottaa enemmän.

8 kommenttia:

pirkko kirjoitti...

Voi miten kauniita -ja saat sen näyttämään niin helpolta.

Inka kirjoitti...

Hienoja! tässä itsekin kaikenlaista värjäystä suunnitellessa kyselisin, mistä noita värejä esim. t-paidan värjäämiseen kannattaa hankkia? Kiitos solmuvärjäyksen palauttamisesta mieleen, täytyykin kokeilla sitä!

sinisukka kirjoitti...

Tää spiraalifanaatikko on ihan tohkeissaan...:D tollasia olis ihan pakko saada!! Vois alottaa kokeilun ihan vaan markettiväreillä...

Jokke kirjoitti...

Minun värjäykset jäivät oikeastaan aika yksinkertaiseksi, kuvioita voisi tehdä "päällekkäin" useilla väreillä aloittaen vaaleasta. Mutta olin pois osan kurssia.

Olen ostanut reaktiivivärejä jauheena Wetterhoffin verkkokaupasta, värien nimi on Levafix. Siinä on se hyvä puoli, että voi sekoittaa jauheesta värilientä juuri sen verran kuin tarvitsee sillä kertaa. Tarvitaan myös kiinntysaineet sooda ja suola. Emo-tuotanto myy valmiiksi nestemäisiä värejä. Niitä saa askarteluliikkeistäkin. Olen joskus katsellut myös amerikkalaista nettikaupaa, Dharma Trading myy ihan kaikkea värjäysjuttua. Tuo Rainbow Rockin väripaketti sisälsi kaiken tarvittavan ohjetta myöten, mutta se oli yksittäiskappale yhdessä poistomyynnissä.

Hieno tar kirjoitti...

Aaaah, olispahan kivaa osallistua pitkästä aikaa värjäyskurssille! Varmaan edellisestä kurssista yli 15 vuotta, kankaita on vieläkin jäljellä. Käytän niitä nykyisin tilkkutöihin. Värjäymahdollisuuksia kun on niin paljon...

Jokke kirjoitti...

Näin se on että paljon vaikeampi on saada ne kankaat käyettyä. Noita on myös vielä jäljellä ihan kiitettävästi.

Anni-sisko Hämäläinen kirjoitti...

Mistä noita värejä voi ostaa????

Jokke kirjoitti...

Yleensä askartelutarvikekaupat myyvät kangasvärejä. Nämä ovat sellaisia, jotka kiinnitetään keittämällä tai siis kattilassa kuumentamalla. Esim batiikkiväreinä myytävät käyvät.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...