sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Muinaishousuja

Niin kuin jo viime vuoden keväällä kirjoittelin, tehtävien asioiden listalla oli housut vuodelta 200 eli rautakaudelta. Malli on peräisin Tanskasta (Damendorf.)Sain lopultakin tehtyä se testiversion, jolla vain testattiin onko koko sopiva. Ostin halvalla tuollaista vähän villakankaan tapaista ruutukangasta kierrätyskeskuksesta ja sommittelin kaavat siihen. Niin kuin huomaatte, ero nykyisen housun kaavaan on selvä. Minusta on erikoista, että housun etuosa (kuvassa kappaleiden vasen ja oikea reuna) on saman tapainen kuin nykyisin, mutta takaosa (kuvassa keskellä) on aivan erilainen. Kappaleet ommellaan yhteen näin "tasona" ja sitten taitetaan lahkeet kaksinkerroin ja keskietusauma yhdistetään.Päärmäsin tämän harjoituskappaleen ompelukoneella, koska en halunnut tuhlata siihen aikaa. Muuten ompelin käsin. Saumakin on aika erikoinen, palat ommellaan yhteen "nelinkerroin".

etupuoli

takapuoliHousumallin pitäisi olla, jos oikein käsitin, aika tiukka. Ehkä vähän iso, lahkeet ovat ainakin liian pitkät. Tästä sitten säädetään kun ostetaan se oikea villakangas. Nyt on sellainen Asterix-fiilis :)


Tässä on toiset housut, joita olen aiemmin ommellut pellavasta ja nahastakin. Se perustuu pääasiassa saamelaiseen housumalliin. Siinä on suorat lahjepalat ja kolmiomainen haarapala.

7 kommenttia:

unisukka kirjoitti...

Hauska kokeilu!

Ilona H kirjoitti...

Olen tehnyt keskiaikavaatteita ja todennut kanssa, että monta sataa vuotta on mennyt ennenkuin housut on saatu istuviksi :) Hauskan näköiset pökät!

Saila kirjoitti...

Voi miten jännittävää! En ole koskaan perehtynyt muinaisiin housumalleihin, tämähän oli avartavaa. Kiitos!

sartsa kirjoitti...

Vihreät näyttää oikeastaan aika nykymuodinkin mukasilta.

Othel kirjoitti...

Siis onko mitään menneissä tai tulevissa, maisissa tai taivaisissa, mitä Jokke ei keksisi tehdä? Mainiota leukalihasharjoitusta tämän blogin seuraaminen: aina loksahtaa!

Jokke kirjoitti...

Kyllähän nuo ruutuhousut ainakin edestäpäin ihan menisivät täydestä. Alkuperäiset housut ovat nuoren pojan, mutta kaavan tekijät ovat ystävällisesti tehneet niistä eri kokoversioita. Minä ostin kaavat kokoa M. Sanoivat että saattavat ahdistaa takapuolesta mutta ei tuossa minusta ollut sitä pelkoa. Yleensä näissä muinaishousumalleissa ei saa kysyä "näyttääkö takapuoleni isoilta näissä " :D

Voi Othel! Maailmassa on ollut ja on tuleva olemaan paljon mielenkiintoista tehtävää. Pus kii vain!

Chiharu Mori kirjoitti...

Tosi hienot housut! Sydäntä lämmittää, että tällaisia näinkin vanhoja vaatemalleja vielä tunnetaan. :)

Käyttäisin mielelläni noita pöksyjä, vaikka yleensä pukeudunkin vain hameeseen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...