sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Energiaähky


Tieto lisää tuskaa. Olen ollut aika tavalla huolissani luettuani Luontoliiton Eettistä elektroniikkaa oppaan. Tiesittekö että kaksi googlehakua kuluttaa saman verran sähköä kuin jos keittäisi kattilallisen vettä? On niin helppo vain painaa kotona nappia ja jossain iso kone jyrähtää. En ole tullut ajatelleeksi kuin omaa kulutusta, mutta totta kai näillä nettijutuilla on laajempiakin vaikutuksia. Kuinkakohan paljon tämän blogin palvelimet kuluttavat? On myös laskettu että Second Life virtuaalihenkilö kuluttaa saman verran sähköä kuin todellinen ihminen. Nyt vähän mietityttää... ehkä pitäisi postata harvoin ja harkiten. Mutta sitten taas innostuu jostain ja ei kun kuvia latailemaan.

http://www.luontoliitto.fi/pdf/luonto-liitto_eettista_elektroniikkaa.pdf


Elektroniikkaan ei taida vielä olla tullut ekomerkkejä. En tiedä kun en seuraa alaa. En osta uutta kuin äärimmäisessä hädässä. Minulla ei edes ole mitään soittimia...

Aiheeseen liittyen: Kulttuurien museossa on avattu näyttely Olipa kerran ihan pimeetä, avoinna vuoden 2013 loppuun.

OLIPA KERRAN IHAN PIMEETÄ on tarina energiasta. Nimi viittaa ihmisen ja energiankäytön historian vaiheisiin. Ihmiset elivät ja toimivat vuosituhansia auringon rytmissä ja auringon ja luonnon energialla, kunnes uusien energiantuotannon muotojen myötä elämän rytmi ja aikakäsitys muuttuivat, keinovalot syttyivät ja koneet alkoivat pyöriä.

Minusta Kulttuurien museossa on ihan kiva museokauppa.

4 kommenttia:

Rusina kirjoitti...

Juu, kannattaa käyttää suosikkeja tai kirjoittaa suoraan osoite kenttään, jos se sattuu olemaan tiedossa. Reilu vuosi sitten oli energianeuvoja.fi -kampanja, jossa kerrottiin erilaisia sähkönkulutusjuttuja ja siellä tuli esiin myös tämä hakukoneiden käyttö. Loogista, mutten minäkään osannut ajatella nokkaani pidemmälle, vaikka tiedänkin, mistä pistorasioiden sähkö on peräisin.

Tietokonesalienkin tuottama lämpö voidaan ottaa talteen. http://www.helen.fi/tiedotteet/tiedotteet.aspx?id=249

Ja kiitos pimeestä ja muistakin linkkivinkeistä. Täytyypä käydä katsomassa.

Emilia kirjoitti...

Hui kauhistus! Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi asiaa noin että googletuskin kuluttaa sähköä noin..

Jokke kirjoitti...

Niin, en sitten tiedä onko se "kattilallinen" kauhean paljon. On vaan jäänyt sellainen mielikuva että kattilassa veden keittäminen, ainakin ilman kantta on hirveää energian tuhlausta. Pelataanko taas mielikuvilla... energian säästämisessä ei varmasti ole mitään haittaakaan ;)

Miia kirjoitti...

Kiitos tästä kirjoituksesta! Näitä tarvitaan aina muistuttamaan. En ole tullut ajatelleeksi, että googlehaku kuluttaa enemmän kun muu surffaus. Ei näitä kaikkia pälkähdä päähän. Käytän hakukonetta kaikkeen, koska se on nopein. Just naureskelin kaverille, kun yhdessä tilaisuudessa yleisö kirjoitti URL-osoitteita talteen, että en tosiaan koskaan näpytä mitään siihen kenttään vaan kurvaan aina googlen kautta. Pitää harkita uusiksi onko niin kiire. Oliko se niin, että jos on selain auki niin sekin kuluttaan enemmän? Teen koneella töitä ja mulla on aina selain auki. Voisin hyvin suunnitella surffausajat erikseen jos se olisi ekotehokasta.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...