perjantai 15. tammikuuta 2010

Tee se itse: Pikkuinen nahkavene

Tässä pieni muinaistarina vuodelta 2004, paikkana on Kierikkikeskus Yli-Iissä. Kuvien copyright LM. Jokkemaassa asuu kivikautinen heimo, joka on tosi nössö. Se tulee ulos vain kauniilla ilmalla ja vaatii hotellissa kaksi untuvatyynyä. Kierikkikeskuksen muinaistekniikkaviikolla saatiin kuitenkin aikaan pieni nahkavene eli coracle. Näin sen valmistus etenee:

Rantahiekkaan on tökitty pystyyn soikion muotoon pitkiä pajukeppejä, jotka on taivutettu vastakkain ja sidottu nahkahihnoilla. Vene on tässä siis pohja ylöspäin. Veneeseen punotaan pohja ja reunavahvike.Kehikko nyhdetään irti maasta ja reunan punosta vahvistetaan.Otetaan yksi kokonainen tuore hirvennahka (tai lehmännahka tai käyhän muovipressukin) ja kiristetään se kehikkoon karvapuoli sisäänpäin. Karvan poistaminen ei ole välttämätöntä, mutta tekisi veneestä kyllä kevyemmän. Nahka sidotaan kiinni kehikon rakenteeseen. Kokeilin tässä tuollaista, että jätin tukipuut pitkiksi ja pujotin nahkan niihin. Sen voi myös kääntää reunan yli sisäpuolle ehjänäkin.Kaiken muun hirvestä voikin sitten käyttää johonkin muuhun, mutta jännelankaa tarvitaan, sillä hirveen on pitänyt puhkoa muutama reikä, että se on saatu hengiltä. Reiät pitää tikata umpeen tai veneelle käy pian huonosti vesillä. Reikäkohdan voi vielä tiivistää pihkaliimalla.Sitten vain melomaan! Tässä vene vesillä heti tuoreeltaan. Nahka kuivaa ja kiristyy kehikkoon, jos venettä säilytetään kuivassa paikassa. Eikä jonkinlainen rasvaus tai tervaus varmasti olisi pahitteeksi. Sään armoilla käsittelemätön nahka mätänee pikapuoliin.Asiaan liittyviä linkkejä:

http://www.kierikki.fi/Voi, en löytänyt kuvaa Kuralan kylämäen arkeologisen kokeiluverstaan tekemästä oikein hienosta nahkaveneestä....

4 kommenttia:

http://marjonsivuilut.blogspot.com/ kirjoitti...

No eipä tarvitse enää ihmetellä kesäretkiäsi ja minne kaikki hirvet ovat menneet :) Mutta oikeasti aika mielenkiintoinen projekti tuo veneenteko nahasta !

Jokke kirjoitti...

Joo, siinä saattoi todeta että on kesä ja kärpäset...

Janni kirjoitti...

YÖKS!!! Hirven nahkaa ja kettuturkki...
En ite tollasta päälläni pitäis, tai laittais hirvennahkaa tuohon... Käyttäisin muovipressua...
Mutta TOOOSI hyvä idea, ei siinä mitään. En vain, no, nuo turkit ja nahkat antavat mulle kylmiä väreitä...

Jokke kirjoitti...

Jep, myös muovipressua voi käyttää ihan hyvin veneen tekoon. Tuolla oli tarkoitus käyttää vain "kivikautisia materiaaleja".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...