sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Huolestuttavia viheruutisia: Olulu

Vuonna 2007 ostin kasvin nimeltä Olulu, Brighamia insignis. Laji on kotoisin Havajilta. Se on todella uhanalainen. Netin tietojen mukaan sitä on ollut jäljellä luonnossa vain seitsemän yksilöä. Sitä on kuitenkin onnistuttu kasvattamaan myyntiin ja myytyjen kasvien tuotosta osa menee luonnonvaraisten suojeluun. Monet tavallisetkin huonekasveina kasvatetut kasvit voivat olla luonnossa uhanalaisia tai toisaalta jotkin leviävät liikaakin ihmisen kuljettamina. Minä törmäsin Oluluun Stockmannin vihrosastolla. Olen hoivaillut sitä muutamia vuosia. Suurin hankaluus oli, että sen kasvukausi on talvella. Tänä syksynä se ei enää jaksanut. Kasvu alkoi mutta tyrehtyi saman tien. Lehdissä oli myös jotain pientä punaista pistettä, epäilin punkkeja mutta ne eivät lähteneet pois suihkuttamalla tai pyyhkimällä. Lopulta Olulu-parka mätäni. Olen pahoillani kaikki maailman muutenkin vähäiset Olulut, minä epäonnistuin :(


Sitä paitsi olin kuullut huolestuttavia huhuja, että keskustan Stokkalla ei ole enää kasviosastoa. Piti käydä tarkistamassa, ei tosiaan ole! Siellä oli ihan kivoja kasveja, erikoisempia kuin jossain Plantagenissa. Mistä nyt voi saada uuden Olulun?

Lisätietoa kasvista:

6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Voihan harmi,pahoittelen! Ja enpäs tiennytkään että Stockalla ei enään ole viherosastoa,kurjaa!

wihtori kirjoitti...

Jotenkin sympaattisen näköinen oli tämä Olulusi, nimikin on kuin runo.
Surullista, että meni pois.

Jokke kirjoitti...

Kun ei saa varmaan uuttakaan... Havaijin kieli on muuten suomalaisille erityisen hauskaa. Tiesittekö että Haleakalan luonnonpuistossa on paikka nimeltä Oili Puu. Kaikkea sitä netistä löytää siinä sivussa tietoa etsiessään.

Leena kirjoitti...

Kevyet mullat Olululle!

Anonyymi kirjoitti...

Onko kyseessä nyt Helsingin keskustan Stokka? Viherosaston on ainakin siellä siirretty ihan alimpaan kerrokseen, elektroniikan viereen.

Jokke kirjoitti...

Leena: Olulu on nyt varmaan jo itse multaa :)

Juu, Helsingin. Yritin lukea opastauluakin silmä kovana, että jos se on vain siirretty. Mutta en huomannut missään! Olipas taas valikoiva näkö, kiitos tiedosta! En vissiin ole edes koskaan käynyt siellä alakerrkoksessa... Kerta se on ensimmäinenkin ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...